El 5G en el sector de l’energia: garantir la seguretat dels operaris
Endesa participa en el projecte Smart5Grid i, juntament amb I2CAT executarà una prova pilot a la subestació Ecogarraf per aplicar aquesta tecnologia a les zones de treball
Daniela Pina
El 2020 no ha sigut només l’any de la pandèmia de coronavirus, també ha marcat l’aterratge del 5G a Espanya, una nova tecnologia que ofereix una velocitat de connexió més alta i una reducció de la latència, és a dir, un retard temporal més petit dins de la xarxa. Un avenç que no només afectarà el sector de les telecomunicacions, sinó que també significarà un canvi substancial en àmbits com el transport, la medicina i, per descomptat, l’energia.
Conscients del camí a seguir, des d’Endesa han volgut apostar pel 5G i s’han sumat al projecte Smart5Grid (Demonstration of 5G solutions for Smart Energy Grids of the future), que es porta a terme dins del programa d’investigació i innovació Horitzó 2020 (H2020), de la Unió Europea. L’objectiu d’aquest projecte, en el qual participen 24 empreses de set països comunitaris coordinats pel grup Enel (matriu d’Endesa), és analitzar els usos del 5G per transformar de forma radical l’operativa de la xarxa de distribució de l’energia elèctrica i millorar-ne el funcionament.
Per a això, es portaran a terme quatre proves pilot en diferents països, en les quals s’analitzaran diferents aspectes que es poden millorar amb el 5G. A Itàlia s’efectuarà una prova de detecció automàtica de problemes en la xarxa de distribució; a Grècia s’analitzarà el control precís de la generació distribuïda per oferir serveis de flexibilitat a les xarxes; a la frontera entre Grècia i Bulgària es realitzarà un control transfronterer d’àrees àmplies en temps real; i, finalment, a Espanya es desenvoluparà una inspecció remota a les àrees de treball delimitades automàticament.
Concretament, aquest últim cas s’executarà a la subestació Ecogarraf, situada a la província de Barcelona, i es convertirà en el primer projecte que utilitza la tecnologia 5G en el sector de l’energia a Espanya. Per a això, Endesa ha elegit la subestació; el centre de desenvolupament i investigació I2CAT proveirà la xarxa 5G privada; i l’empresa Nosia subministrarà la tecnologia necessària, com ara sensors i càmeres 3D, per desenvolupar els assajos. Tal com explica Inma Prieto, del departament de Noves Tecnologies i Innovació a E-Distribució, l’objectiu principal d’aquesta prova pilot és “reforçar la seguretat dels treballadors a les estacions de distribució”.
Les possibilitats que ofereix la tecnologia 5G poden ajudar a prevenir possibles accidents a les àrees de treball de les estacions. I és que, com explica Prieto, “els elements que trobem en una subestació elèctrica solen ser d’alt voltatge”. És per això que, des d’Endesa treballen constantment per garantir la seguretat de tots els operaris. “Avui dia, els treballadors segueixen un protocol de seguretat molt estricte: abans d’entrar a la zona de treball, els usuaris han d’assegurar-se que a la zona on treballaran no hi ha tensió en absolut i els mateixos operadors han de delimitar la zona abans d’iniciar el procediment”, recalca Prieto.
En aquest sentit, la prova pilot que es desenvoluparà a la subestació Ecogarraf pretén reforçar aquestes mesures de seguretat per evitar qualsevol error humà. A través de les càmeres i els sensors de geolocalització i gràcies a la tecnologia 5G es podrà monitoritzar en temps real la posició dels operaris i s’emetran alertes en cas d’incompliment de les mesures de seguretat. “L’objectiu és que en el futur això no sigui només un sistema de ‘back up’, sinó que sigui el sistema principal de control de l’usuari”, remarca Prieto.
Smart5Grid es va posar en marxa el gener del 2021 i està previst que tingui una durada d’un any i mig. La informació sobre els resultats de les quatre proves pilot es recollirà i es bolcarà a una plataforma oberta perquè terceres empreses, pimes i ‘start-ups’ hi tinguin accés i puguin desenvolupar les seves aplicacions de xarxa Net-Apps per crear i oferir serveis avançats d’energia.
Tal com ho veu Eunice Ribeiro, directora d’estratègia europea a I2CAT, “aplicar el 5G en el sector de l’energia millorarà la competitivitat energètica a Europa i afavorirà el desenvolupament d’un sistema energètic renovable i sostenible”. D’aquesta manera, Ribeiro creu que el 5G facilitarà la transició energètica ja que “pot ajudar a crear un sistema que controli i predigui els factors climàtics canviants de manera més ràpida i eficient”.
Per un altre costat, més enllà de millorar la seguretat dels operaris, Ribeiro també destaca que el sistema 5G garantirà el manteniment de les xarxes i accelerarà la detecció de problemes en els equipaments que poden causar accidents i pèrdues econòmiques significatives. I és que, encara que la inversió requerida per al desplegament de la xarxa 5G sigui considerablement alta, “retornarà en una millora de la competitivitat de les empreses”, assenyala la directora d’estratègia europea de l’I2CAT.
Una vegada Endesa va entrar a formar part del programa Smart5Grid, va decidir que l’espai cedit per portar a terme la prova pilot seria la subestació Ecogarraf, situada al massís del Garraf. “Vam elegir aquest espai perquè volíem una zona rural”, explica Inma Prieto. “Havíem de sol·licitar una freqüència 5G que estigués lliure i teníem més possibilitats d’obtenir-la en una zona no urbana”.
Per una altra part, no és la primera vegada que Endesa porta a terme una iniciativa de digitalització a la zona del Garraf. Amb la finalitat de millorar la qualitat de subministrament, l’elèctrica va desenvolupar el projecte Network Digital Twins, que consisteix en una rèplica exacta digital de la xarxa elèctrica ficada en un ordinador amb la qual poder realitzar simulacions en totes les condicions possibles, controlar en temps real el funcionament dels diferents components, realitzar un manteniment preventiu i interactuar amb el personal de camp de forma més eficient.
La companyia ja ha començat a desplegar els treballs de modelat 3D dels actius físics amb l’escanejat de subestacions com la d’Ecogarraf. En aquest context, “la intenció és aprofitar el modelat 3D del Garraf per comparar la visió de les càmeres 3D”, explica Prieto. A més, l’enginyera també destaca les possibilitats que ofereix la combinació del 3D i la tecnologia 5G: “es podria crear una zona de treball virtual i si el treballador porta posades unes ulleres de realitat augmentada, podrà visualitzar les àrees restringides”.