Daniela Pina
Como cada setmana, la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona realitza la distribució de productes frescos, com són fruita i verdura, a la ciutat comtal. No obstant, aquesta setmana ho fa d’una manera més sostenible. Gràcies a una nova furgoneta elèctrica, aquesta vegada, el Banc dels Aliments no només proporcionarà aliments als ciutadans més vulnerables, sinó que també contribuirà a la reducció de les emissions CO 2 a la capital catalana.
Aquesta furgoneta elèctrica forma part d’una col·laboració entre Endesa i el Banc dels Aliments per la qual l’elèctrica ha destinat un total de 300.000 euros a la fundació. Una contribució que pretén apostar per la mobilitat sostenible com a eina clau per avançar cap a un model energètic sense emissions i lluitar contra el canvi climàtic.
Aquesta acció s’emmarca en el Pla de Responsabilitat Pública de l’empresa, dotat de 25 milions d’euros, i el seu objectiu és fer front a la situació econòmica de moltes famílies derivada de la pandèmia de covid-19. L’acord preveu el proveïment de productes bàsics i la renovació d’infraestructures logístiques per a facilitar-ne el repartiment.
Del total de la quantitat aportada, una part s’ha destinat a la renovació de la flota de vehicles de les quatre seus catalanes del Banc dels Aliments per promoure una mobilitat més sostenible. D’aquesta manera, Barcelona ha adquirit una furgoneta elèctrica, i Girona i Lleida han elegit un vehicle híbrid, ja que les distàncies recorregudes en aquestes províncies són més llargues.
Reducció d’emissions
“Fins ara, la nostra flota tenia dos camions i sis furgonetes, dels quals la meitat han quedat fora de circulació per la normativa de zona de baixes emissions (ZBE)”, explica el cap del departament de logística del Banc dels Aliments, Oriol Dolader. A més, tal com assenyala Dolader, al gener, la seu barcelonina de la fundació comptarà amb un camió eco amb motor dièsel, que contamina menys i pot circular per la ciutat.
A través de la nueva furgoneta se dejarán de emitir hasta 110 kilos de CO2 al mes.
El Banc dels Aliments de Barcelona treballa amb un total de 122 entitats de Barcelona. La majoria s’encarreguen de recollir els aliments a la seu de la fundació. No obstant, algunes no compten amb els recursos per fer-ho. “La demanda de fruita i verdura ha augmentat considerablement i hi ha entitats que no poden recollir aquests productes perquè no tenen els mitjans necessaris”, explica Dolader
Aquest vehícle elèctric forma part d'una col.laboració entre Endesa i el Banc dels Aliments en la que l'elèctrica ha destinat 300.000 euros.És per això que des del Banc dels Aliments va sorgir la iniciativa “xarxa de fred”, mitjançant la qual es reparteixen els aliments refrigerats i congelats a través de camions, per a llargues distàncies, i furgonetes, en els barris amb carrers més estrets.
La nova furgoneta elèctrica comportarà beneficis considerables a nivell mediambiental. L’anterior emetia un total de 205 grams de CO 2 per quilòmetre. Tenint en compte que el vehicle recorria fins a 536 quilòmetres al mes, amb el nou vehicle es deixaran d’emetre gairebé 110 quilos de CO2 a l’atmosfera cada mes. I és que amb la furgoneta elèctrica les emissions passen a ser zero. Per un altre costat, l’entitat també estalviarà en combustible. Concretament, Dolader preveu que “es deixaran de gastar 900 euros a l’any en gasolina”.
Aquest vehícle elèctric forma part d'una col.laboració entre Endesa i el Banc dels Aliments en la que l'elèctrica ha destinat 300.000 euros.
Conseqüències de la pandèmia
Després de l’esclat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, són moltes les famílies que s’han quedat sense la seva font d’ingressos principal. Un fet que s’ha vist reflectit en la demanda del Banc dels Aliments. “Desafortunadament, hem notat un increment del 40% en la petició d’aliments durant la pandèmia”, assegura el cap de logística de l’entitat. De fet, Dolader destaca que la fundació ha passat de distribuir aliments per a 112.000 persones el febrer del 2020, a atendre’n 160.000 durant els mesos de confinament. “No són gent que acaba d’arribar, són persones locals que, per temes d’ERTO i fallides d’empreses, s’han trobat en una situació molt complicada”, assenyala.
Així mateix, davant l’augment de la demanda, la resposta ciutadana ha sigut molt positiva. Així ho assegura Dolader: “entre març i juliol han passat més de 330 voluntaris i la indústria alimentària també s’ha bolcat amb la causa”. El resultat s’ha traduït en tres milions de quilos d’aliments que han arribat a 220.000 persones a través de 700 entitats de tot Catalunya. Un dels programes que s’ha reforçat ha sigut el repartiment de plats cuinats per a persones en situació de vulnerabilitat extrema. A través de la seva xarxa logística, el Banc dels Aliments de Barcelona proveeix menjadors socials de la ciutat.
Un dels factors que ha ajudat a sumar més quantitat d’aliments ha sigut el fet que molts restaurants i hotels, en estar tancats, han donat l’excedent dels seus productes. “En lloc de llençar-los han vist amb bons ulls la possibilitat de portar-los al Banc dels Aliments, cosa que ha suposat una millora en la qualitat dels productes, ja que les caducitats eren més llargues”, afirma Oriol Dolader.
Rècord en el ‘Gran Recapte’
El 21 de novembre passat, el Banc dels Aliments va celebrar el Gran Recapte, una campanya que se celebra des de fa 12 anys que pretén recaptar aliments bàsics com ara arròs, llet i oli per a un període aproximat de tres mesos.
El ‘Gran Recapte’ d'aquest any ha aconseguit recaudar un 45% més del que es va aconseguir en el 2019. ©Manu Mitru/Banc dels Aliments de BarcelonaAquesta edició no només ha sigut diferent, sinó que també ha sigut més necessari que mai. La crisi sanitària ha fet que aquest any el Gran Recapte, que normalment involucra uns 30.000 voluntaris repartits en més de 3000 punts de recollida, s’hagi celebrar d’una altra manera. “No hem pogut fer una recollida física ja que no podíem tenir 1000 persones treballant en una mateixa nau”, explica el cap de logística de la fundació.
És per això que es va decidir portar a terme una recaptació econòmica en els diferents supermercats que hi participen i a la pàgina web de l’entitat. Segons dades del Banc dels Aliments, s’han recaptat 1,7 milions d’euros a través dels canals digitals i tres milions més a través dels punts de recollida físics. Unes xifres que suposen un 45% més del que es va aconseguir recaptar l’any 2019. Amb aquesta aportació econòmica, el Banc dels Aliments portarà a terme la compra efectiva d’aliments. Tal com explica Dolader, “cada quilo equival a 1,56 euros, xifra que suposa que obtindrem entre set i vuit milions de quilos de menjar. És una xifra sense precedents”.
El ‘Gran Recapte’ d'aquest any ha aconseguit recaudar un 45% més del que es va aconseguir en el 2019. ©Manu Mitru/Banc dels Aliments de Barcelona
Objectiu: Més sostenibles
No és la primera vegada que Endesa col·labora amb el Banc dels Aliments. A través de la seva fundació, l’elèctrica ha participat en edicions anteriors del Gran Recapte ajudant a substituir més de 250.000 bosses de plàstic per altres de reutilitzables i reciclables amb el fi de contribuir a la reducció de residus. “A més, és la companyia la que s’encarrega de realitzar la instal·lació elèctrica necessària per condicionar les naus que fem servir durant el Gran Recapte”, afegeix Dolader.
El cap de logística explica que la Fundació del Banc dels Aliments treballa per aconseguir ser més ecològics i sostenibles. “Hem instal·lat un diferencial per poder regular el consum de les nostres cambres de fred i congelats, ja que suposen una despesa energètica important; també hem incorporat un sistema de leds al magatzem que rebaixa el consum de la llum en un 50% quan no es detecta cap moviment; i, finalment, estem planejant la instal·lació de plaques solars al terrat de l’edifici”, comenta Dolader.