Daniela Pina

Si haguessin dit a la Carla que esclataria una pandèmia mundial just el mes que decidia obrir el seu local, segurament, l’hauria replantejat d’una altra manera. Carla Amat, fundadora de l'estudi Hydest.Carla Amat estava organitzant, des del setembre del 2019, l’obertura d’un espai al municipi català del Bruc on poder impartir classes de ioga, meditació i pilates; tallers de cuina vegana i vegetariana; i xerrades sobre com portar un estil de vida més sostenible, entre altres activitats. “Al principi, vaig pensar que només hauria d’endarrerir la inauguració de l’espai unes quantes setmanes, però la cosa va començar a allargar-se fins al juny, quan, per fi, vaig poder obrir el local”, explica la jove de 27 anys.

Carla Amat, fundadora de l'estudi Hydest.

Carla Amat és una dels milers de joves emprenedors que al març va veure com el seu petit projecte se n’anava en orris després de la declaració de l’estat d’alarma per la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Segons l’informe ‘Situació de l’emprenedoria a Espanya davant la crisi de la covid-19’ realitzat per l’Observatori de l’Emprenedoria d’Espanya (GEM), el 35% dels nous projectes han paralitzat els seus plans, el 4% ha abandonat la idea i més d’un 40% ha decidit reorientar el seu model de negoci. A més, l’estudi també conclou que els adjectius que podrien resumir l’impacte d’aquesta crisi en el teixit empresarial són la incertesa (segons el 56% dels enquestats) i la paralització (segons el 40% dels enquestats).

Amat va estudiar disseny de moda i es va formar en organització d’esdeveniments. Després d’haver treballat en diferents empreses d’aquests sectors, es va llançar a la piscina per dedicar-se al que més l’omplia. Fa dos anys, la jove va crear un blog en el qual escrivia sobre moda i promovia un estil de vida saludable i sostenible. Hydest és el nom que va rebre aquest lloc web que, més tard, es va transformar en el seu projecte professional principal. Va invertir els seus estalvis en el lloguer d’un local i en la construcció d’una cuina on poder impartir els tallers. No obstant, la pandèmia no l’hi ha posat fàcil.

Els tallers de cuina vegana i vegetariana són algunes de les activitats de Hydest.

La jove emprenedora no va voler rendir-se a la primera de canvi i, després de veure paralitzades les activitats que havia planejat, les va adaptar en format digital. “Amb la professora de ioga vam començar a gravar les classes i vam crear un paquet de 15 dies de ioga a casa”. Finalment, Amat va poder obrir el local al juny i va començar a portar a terme activitats amb poques persones. No obstant, fa un mes va haver de prendre una de les decisions més difícils de la seva carrera professional: tancar el local. “Vaig acabar tancant perquè costava molt que la gent vingués als tallers i a les classes i aquestes activitats requerien un mínim de persones perquè fossin rendibles”.

* Després de la declaració de l'estat d'alarma, Amat va organitzar un curs 'on line' de ioga a casa.

Redefinir el Negoci

El que podria haver acabat com una derrota, Amat ho va acabar convertint en una oportunitat. “He aconseguit treure la part positiva de tot això: ara és el moment perfecte per redefinir el projecte”, admet la jove. Fa poques setmanes va entrar a formar part del programa d’acompanyament i ‘mentoring’ que porten a terme Endesa i la fundació Autoocupació. “Des de l’Ajuntament em van informar d’aquesta iniciativa creada per assessorar joves emprenedors després de la crisi per la covid-19”.

Aquest programa neix arran de la voluntat d’acompanyar emprenedors i petites empreses per ajudar-los a fer front a la crisi econòmica provocada pel coronavirus. El projecte té capacitat per arribar a 200 empreses a Catalunya i compta amb un fons de microcrèdits socials de fins a 5000 euros per a aquelles empreses i autònoms que més ho necessitin. Es tracta d’un projecte que s’emmarca en una col·laboració entre Endesa i Youth Business Spain que ajudarà 600 empreses a nivell estatal i compta amb un fons de 400.000 euros per a microcrèdits. Una acció que forma part del Pla de Responsabilitat Pública d’Endesa, presentat al principi de la pandèmia i dotat amb 25 milions d’euros, que ara es troba en una segona fase de desenvolupament.

A les empreses i autònoms adherits a aquest programa, se’ls assigna un mentor voluntari. Una persona amb experiència empresarial que acompanya els usuaris en la reorientació i reactivació del seu model de negoci. Per fer-ho possible, Autoocupació compta amb una base de 500 mentors voluntaris a Catalunya inscrits en la iniciativa SOS Mentoring, la majoria empresaris i directius i alguns d’ells, treballadors d’Endesa. Gràcies a aquest projecte, fa dues setmanes li van assignar una mentora a Carla Amat que l’ajudarà a posar en marxa de nou el seu projecte. “Es diu Marta Albet, és una dona molt enèrgica que té moltes idees i m’està ajudant a organitzar-me millor”, assenyala Amat.

Formació contínua

A més, Amat assegura que la seva mentora li envia tasques i activitats que ha de fer setmanalment. I és que el programa contempla un itinerari formatiu orientat a dotar els emprenedors de noves capacitats digitals. Tal com assegura la jove emprenedora, “ara estem treballant temes de màrqueting i analitzant què ha fallat perquè no torni a passar”. Carla Amat organitza puntualment classes de ioga i pilates a hotels i espais rurals. A més del procés de ‘mentoring’, al llarg del programa, que té una durada de tres mesos, s’impartiran ‘webinars’ en els quals es tractaran diferents temes relacionats amb el món digital, com el posicionament SEO i SEM, el màrqueting d’influència i el ‘design thinking’, entre altres.

Carla Amat organitza puntualment classes de ioga i pilates a hotels i espais rurals.

Carla Amat té clar que no renunciarà al seu somni. “La meva idea és seguir realitzant activitats puntualment en diferents espais i, algun dia, tornar a obrir un nou espai, un estudi on portar a terme les activitats, els tallers i diferents xerrades, potser en una ciutat on pugui arribar a més persones”, explica la noia. Amat assegura que la pandèmia li ha servit com a oportunitat per descobrir nous models de negoci, com el format en línia i per aprendre que “de les coses negatives també pots extreure’n coses positives”.