Savia Twins, el projecte de ‘mentoring’ per a més grans de 50 anys
A través d’aquesta plataforma, la Fundació Endesa busca millorar l’ocupabilitat d’aquests professionals mitjançant un procés d’acompanyament i formació digital
Després de 25 anys deixant-se la pell en la seva feina, Martina va somiar en diverses ocasions que l’hi arrencaven. Després de quedar-se a l’atur amb 57 anys, se sentia decebuda i buida. “Hi vaig dedicar molt esforç, temps i energia i, de sobte, vaig deixar de ser necessària”, explica la dona.
El 2017 l’empresa on treballava va decidir reestructurar l’equip i prescindir dels seus serveis. “Quan ets més gran de 50 anys, tens una edat que ja no és atractiva per al mercat laboral i és difícil trobar una oportunitat que compleixi amb les teves expectatives. No obstant, recordo que quan tenia aquells malsons pensava: no et preocupis, la pell tornarà a créixer”, recorda.
Martina Bote va treballar en l’àrea de recursos humans de fins a vuit empreses diferents. En la seva última experiència professional, va ser responsable de la direcció d’aquest departament a Europa del sud. “Quan vaig sortir de la companyia, vaig dedicar el meu temps a desintoxicar-me de l’estrès i la tensió que havia acumulat durant tants anys i a nodrir-me, reciclar-me i reinventar-me a nivell professional”, afirma la dona. En aquest context, es va creuar amb Generación Savia, una plataforma creada el 2018 per la Fundació Endesa i la fundació Máshumano amb la idea de ser un punt de trobada entre persones, institucions i empreses per potenciar les oportunitats professionals i dirigir persones grans de 50 anys que s’hagin quedat en situació d’atur.
Acompanyament
Actualment, Martina dona classes en diversos màsters, col·labora en diferents voluntariats en els quals exerceix de formadora i mentora i treballa en la posada en marxa del seu propi projecte, una consultoria dedicada als recursos humans i a la formació per a petites i mitjanes empreses.
Per fer-ho possible, ha decidit entrar a formar part del projecte Savia Twins, que consisteix en un procés de ‘mentoring’ en el qual participen professionals sèniors més grans de 50 anys i treballadors voluntaris d’Endesa. Tal com ho veu Martina, “normalment jo exerceixo de ‘coach’ però a mi mai m’han mentoritzat, així que crec que és una oportunitat per aprofitar aquests recursos i enfocar-los en el meu projecte”.
El programa compta amb un total de 30 parelles de participants i una d’elles està formada per Martina i el seu mentor, Faustino Ciércoles, empleat d’Endesa en l’àrea de Distribució. Faustino és un dels 20 ‘Innovation Ambassadors’ de l’elèctrica i té fins a cinc reconeixements de l’empresa per projectes que ha proposat. “Acompanyaré la Martina, guiant-la i ajudant-la a seguir formant-se”, explica el voluntari, que va rebre una formació específica per poder fer-ho. Tal com assenyalen des d’Endesa, “es tracta d’una metodologia dirigida a desenvolupar el potencial de les persones que la reben, basada en la transferència de coneixement i en l’aprenentatge a través de l’experiència”.
Formació digital
Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), el 15% dels espanyols que es troben en situació d’atur tenen més de 55 anys i, des del 2007, el nombre de persones en aquesta franja d’edat que estan a l’atur ha crescut en un 258%. “És un crim que aquestes persones estiguin a l’atur, és una generació meravellosa que ha lluitat molt pel país i no se’ls està donant el valor que es mereixen”, lamenta Faustino.
Després de la crisi del 2008, el nombre de persones majors de 50 anys a l'atur ha crescut en un 258%.
Factors com la crisi econòmica del 2008, la transformació digital i els nous models de negoci han portat molts d’aquests professionals a una desvinculació amb el mercat laboral. És per això que la plataforma Savia ofereix diferents recursos com ara sessions i formacions per actualitzar aquestes persones, que poden haver quedat desconnectades del món digital. De fet, segons conclou un estudi dut a terme per la Fundació Endesa i la fundació Máshumano en el qual s’analitza com està afectant la crisi de la covid-19 als professionals sèniors a Espanya, el confinament ha ajudat el desocupat més gran de 50 anys a ser conscient de la necessitat de seguir formant-se i actualitzant-se davant els reptes laborals post-covid.
“En el meu cas he aprofitat aquest confinament per aprofundir en temes tecnològics, com, per exemple, estar present en les xarxes socials, crear una pàgina web, dissenyar logos i fer ‘podcasts’. Si tens interès per estar al dia i no quedar-te enrere, no importa l’edat que tinguis”, detalla Martina. Tots dos confessen que, de vegades, els seus fills, que són nadius digitals, els ajuden a fer servir les noves tecnologies. “L’altre dia, la meva filla, que té 10 anys, em va fer una ‘màster class’ de com fer servir l’eina Hackathon”, reconeix Faustino.
Per una altra part, un dels punts que pretén reforçar el projecte Savia Twins a través del procés de ‘mentoring’ és el sentiment de pertinença. “Jo he trobat suport, comprensió i he recuperat aquest sentit de pertinença a un grup de gent a qui ens han posat l’etiqueta que ja no som vàlids i interessants”, explica Martina. En aquest sentit, la intenció del projecte és oferir als usuaris l’oportunitat de consultar i demanar un punt de vista extern i, a la vegada, sentir-se part d’un grup amb qui poder debatre diferents temes professionals.
La plataforma Savia ofereix recursos per a animar a aquests professionals a seguir formant-se en clau digital.