v

L'estigma, la trava per a una vida plena

Segons un estudi de l'entitat Obertament, el 80% de les persones amb trastorns mentals asseguren haver estat discriminats. La societat ha creat un fals imaginari de les persones amb trastorns mentals en el qual se’ls atribueix un caràcter negatiu, perillós i imprevisible. A més, tendim a pensar que el seu trastorn és crònic i a relacionar qualsevol canvi d’humor amb el trastorn que pateixen.


El resultat és que el 82% de les persones amb trastorns mentals amaguen totalment o parcialment el seu diagnòstic en algun àmbit de la seva vida, una cosa que els acaba aïllant socialment. Gairebé el 90% de les persones amb trastorn mental reconeixen haver deixat de fer alguna activitat per por de ser discriminats. El 20% ho amaga totalment o parcialment a la seva família i la meitat de les persones amb aquests trastorns ha patit rebuig o allunyament per part de les persones del seu entorn.

L'estigma també té les seves conseqüències en el mercat laboral: el 62% de les persones amb un trastorn mental estan a l'atur i el 48,5% amaga la seva problemàtica a la feina.

Davant aquesta situació, és crucial l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, com fomenta el projecte Activa't per la salut mental.