PATRIMONI MUNDIAL

Una visita a Sant Pau: el conjunt modernista més gran

Declarat Patriomoni Mundial per la UNESCO el 1997, l’antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona és el conjunt modernista més gran del món i, també, l’obra més important de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. El recinte hospitalari està configurat com un conjunt arquitectònic format per 12 pavellons envoltats d’espais verds i connectats per un quilòmetre de galeries subterrànies.

Por N. B. I.

Després d’una ingent feina de restauració i un important esforç econòmic per recuperar la bellesa original dels pavellons, Sant Pau es pot visitar per conèixer per un costat, la tradició de 600 anys d’atenció mèdica a Barcelona i, per l’altre, l’imponent llegat artístic que suposa.

La visita comença a la Sala Hipòstila, per passar després a través d’un túnel al pavelló de Sant Salvador. Es visiten també el pavelló de Sant Rafael i la Casa d’Operacions, per acabar al pavelló més espectacular, el de l’Administració.

 1. JARDINS MEDICINALS

  Un passeig pels jardins permet comprendre que flors i plantes van ser una gran inspiració modernista i eina bàsica per a la curació dels malalts.

 2. PABELlÓ DE SANT RAFAEL

  Aquest pavelló acull una recreació històrica d’una sala hospitalària dels anys 20 i l’exposició ‘Pacient i metge, de la narració a l’objectivitat’.

 3. CASA D'OPERACIONS

  L’antiga Casa d’Operacions, també coneguda com a Pavelló de Sant Cosme i Sant Damià, albergava el quiròfan més gran, un espai semicircular envidriat.

 4. PAVELLÓ DE SANT SALVADOR

  Acull una espai expositiu sobre els 600 anys d’història de l’hospital i un homenatge a la trajectòria de Lluís Domènech i Montaner. Va ser el primer d’obrir, el 1916.

 5. PAVELLÓ DE L'ADMINISTRACIÓ

  És l’edifici més destacat de tot el conjunt. Sorprenen les diferents sales patrimonials, plenes de llum, colors, mosaics, escultures i una àmplia riquesa decorativa.

 6. Més informació (www.santpaubarcelona.org).