Turisme actiu

Ruta pels orígens de Catalunya

¿Qui van ser els primers que van habitar aquest territori? ¿Com vivien, què feien? Recorrem les primeres petjades des de fa milions d’anys fins a l’inici de la cultura catalana

DINOSFERA COLL DE NARGÓ

El niu de dinosaure més gran d’Europa

Com era la vida en aquest territori que ara anomenem Catalunya? Qui l’habitava fa milions d’anys? Tenim la sort de comptar amb alguns dels jaciments paleontològics més importants del món, que ens expliquen com va ser l’era dels dinosaures, on vivien i com van donar pas als nous pobladors... els mamífers. Fa uns 66 milions d’anys els dinosaures habitaven al Pirineu i, concretament al Coll de Nargó (Lleida), es conserva el niu de dinosaure més gran d’Europa. Però en tota aquesta zona es conserven petjades, ossos i ous dels últims dinosaures del nostre continent. Perseguir-los pels diversos jaciments que es poden visitar repartits per la zona, pot ser tota una aventura. www.dinosauresdelspirineus.cat

PINTURES DE LA ROCA DELS MOROS (EL COGUL)

Les primeres narracions de la Història

Una rotllana de dones dansant al voltant d’un home amb un fal·lus desproporcionadament gran. Aquesta és la dansa de la fertilitat que li ha valgut la fama a un dels jaciments més rellevants del Neolític a Europa. Es tracta de les pintures rupestres de la Roca dels Moros, al Cogul (Tarragona). Tenen uns 7000 anys d’antiguitat i observar-ne les representacions humanes i animals, els símbols en tons vermells i negres, en coves poc profundes, és tota una experiència. Són les primeres narracions de la Història i ens permeten conèixer com vivien els primers habitants del que avui anomenem Catalunya. Juntament amb aquestes restes, trobem més de 750 jaciments amb pintures a la zona, un conjunt que va ser declarat Patrimoni Mundial: la Serra de la Pietat (Ulldecona), la Cova dels Vilasos o dels Vilars (Os de Balaguer), entre altres.

ÍBEROS A ULLASTRET, CALAFELL I L'ESQUERDA

Rere els passos dels primers poblats

Ens traslladem fins al temps dels primers poblats ibers. Amb les seves muralles, torres de defensa, cisternes per a l’aigua, temples i la plaça pública o àgora, a més a més del traçat dels seus carrers i les parets de les vivendes. Un dels grans poblats que es conserven és el d’Ullastret, que s’estén sobre la muntanya de Sant Andreu, des d’on domina la Plana del Baix Empordà. Aquí, al segle V a. C., els ibers van construir una important ciutat emmurallada que més tard van ocupar els grecs. Es pot recórrer el seu traçat de la mà dels ibers que hi van viure, amb rutes guiades dramatitzades durant els mesos d’estiu. Per conèixer com eren i com vivien aquests primers pobladors, també es pot visitar la Ciutadella ibèrica de Calafell o les restes de l’Esquerda a Roda de Ter, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional.

ORGANYÀ

Una passejada pels inicis de la llengua

I ja que parlem dels orígens, ens traslladem fins a Organyà. Un petit poblet que ens descobreix l’arrel de la cultura catalana. Perdut entre les muntanyes de l’Alt Urgell, amb el riu Segre a la seva dreta, i molt a prop del Coll de Nargó i els seus antiquíssims jaciments, la visita a l’església de Santa Maria ens teletransporta fins a l’Edat Mitjana. Concretament fins a finals del segle XII, quan en aquesta petita rectoria del Prepirineu es van redactar les Homilies d’Organyà, el primer text literari en llengua catalana. Es tracta d’una traducció del llatí a la parla vernacla que es va trobar en aquesta església el 1904. A prop d’aquí es poden seguir diverses rutes a peu per disfrutar del congost de Tresponts o dels dòlmens de la Vall de Cabó, o bé optar pels esports d’aventura com el parapent. En aquesta zona s’han de tastar els productes gastronòmics amb DO.