Observatori

Tocar el cel amb les mans

A la serra del Montsec es troba un dels millors punts d’observació d’estrelles del sud d’Europa. Visitem el seu Parc Astronòmic

Per Núria Bonet Icart

Qui no ha admirat les estrelles en una nit clara d’estiu? ¿Qui no s’ha preguntat pel seu origen, la seva distància, la seva antiguitat o fins i tot pel nom que els deuen haver posat? Contemplar el cel una nit estrellada és un dels grans plaers que han perdurat al llarg de la història de la Humanitat i, encara que la contaminació lumínica ens espatlli aquest pla en la majoria de les nostres ciutats, existeix un punt on l’observació segueix tenint tota la seva màgia.

Es tracta del Parc Astronòmic Montsec (PAM), ubicat a la serra que porta el seu mateix nom, al municipi d’Àger, a la província de Lleida (www.parcastronomic.cat). Seguir una visita guiada en aquest centre, amb guies especialitzats i explicacions acurades però amenes, pot ser un gran pla tant per a parelles que busquen un pla romàntic com per a famílies i grups d’amics que comparteixen la curiositat per l’Univers.

La visita s’inicia a l’edifici central, on es troba la recepció i l’exposició permanent, en la qual s’aprofundeix en els diversos àmbits destacats del Centre d’Observació de l’Univers (COU): l’astronomia i les ciències de l’espai. És l’anomenada Sala de l’Univers, on s’exposa l’origen de planetes i estrelles, la seva ubicació i els progressos científics aconseguits en aquest àmbit. Es dedica un altre espai, la Sala Stralight, a la protecció del medi nocturn contra la contaminació lumínica.

L’Ull del Montsec

Però sens dubte, el gran atractiu pel qual val la pena un viatge al PAM, és l’anomenat Ull del Montsec. Es tracta d’una instal·lació única al món que sorprèn i impressiona tots els visitants. Consisteix en un planetari digital equipat amb un sistema de projecció 3D full dome (o en cúpula completa) que permet la recreació tant del cel actual com de qualsevol època remota. També es projecten en aquest hemisferi pel·lícules en format cúpula completa, cosa que permet mostrar al visitant aspectes diferents dels purament astronòmics gràcies al sistema 3D actiu.

Aquest equipament és a la vegada una plataforma per a l’observació del cel en directe. La seva cúpula de 12 metres de diàmetre i la paret frontal s’obren completament, de manera que deixen el visitant sota l’espectacular cel del Montsec. Sentim aquest petit espòiler, però és que aquest és precisament un dels encants de l’escapada al Montsec.

Per últim, el Parc de Telescopis és l’espai exterior del Centre d’Observació de l’Univers, i està dedicat a l’observació del firmament, tant de dia com de nit. El configuren tres edificis amb cúpules astronòmiques i espai per a la instal·lació dels telescopis portàtils del COU.

La millor observació

A finals de l’any 2012, el Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per poder certificar la idoneïtat d’aquest punt per observar les estrelles. La conclusió final de tot el procés és que aquesta serra i el seu cel són un dels millors llocs del món per a l’observació astronòmica i per disfrutar de la llum de les estrelles.

UNA CÚPULA QUE S’OBRE A L’UNIVERS.

El Parc Astronòmic Montsec compta amb una de les millors instal·lacions per comprendre i observar l’Univers. Es tracta d’una cúpula de 12 metres de diàmetre que, atenció, es pot obrir perquè, després de la teoria, els nostres ulls contemplin per si mateixos el firmament.


ALLOTJAMENT

Vistes al Montsec

En aquesta zona abunden les cases rurals i apartaments en els quals es cuida al detall el visitant i es faciliten tot tipus de rutes a peu, en bici o esports nàutics, molt populars en aquesta àrea. Un dels punts de trobada és l’Hotel Restaurant Port d’Àger, que ofereix vistes al Montsec i habitacions senzilles que segueixen el gust rústic de la comarca.

GASTRONOMIA

La millor carn

La carn a la brasa és una de les especialitats de la zona i al restaurant Casa Xalets se la prenen molt seriosament. Costelles de be i plats tradicionals ben cuinats, de tota la vida, són la seva especialitat. Situat en ple centre d’Àger, és clar, les vistes que caracteritzen aquest poble són espectaculars. Sense luxes però amb producte de qualitat.

ACTIVITAT

El congost en caiac

El congost de Mont-rebei està format pel riu Noguera Ribagorçana al travessar la serra del Montsec i separa Catalunya i l’Aragó. Constitueix l’únic congost de Catalunya que es manté verge, amb parets que poden arribar als 500 metres de desnivell. Es pot navegar en caiac o en barca per les seves tranquil·les aigües turquesa.