CAMINO IGNACIANO

Manresa: donde el final es el inicio

Con 27 etapas, el trayecto que recorrió Ignacio de Loyola en 1522 se ha convertido en una travesía con atractivos monumentales y deportivos

Por Núria Bonet Icart

El 2022, se celebraran 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa i donada la projecció internacional que tindrà aquesta efemèride, la ciutat prepara un programa d’actes en diferents àmbits com la cultura, l’educació, el pensament i també la promoció turística, posant èmfasi en Manresa com a final del Camí Ignasià. Es tracta d’un camí format per 27 etapes que s’inicia a Loiola, al País Basc, i que segueix els passos que va fer Ignasi de Loiola el 1522. Al llarg de la ruta es visiten importants santuaris i punts de pelegrinatge com Arantzazu, El Pilar, Montserrat i la Cova de Sant Ignasi de Manresa.

A peu, en bicicleta, en transport motoritzat, en grup, en solitari o acompanyats per guies especialitzats, el Camí Ignasià ofereix una travessia amb l’objectiu de trobar-se amb un mateix, tal com va fer Sant Ignasi el 1522 en aquesta ciutat. L’última etapa, des de Montserrat fins a Manresa, constitueix, a més, una experiència fascinant tant per recorre-la a peu, en cotxe o en transport públic. Com a proposta de senderisme (26 km amb 600 m de desnivell), es pot disfrutar d’un paisatge fascinant, des del Parc Natural de Montserrat, passant per boscos, planes i vinyes, fins a travessar el riu Cardener a l’arribada a Manresa. En cotxe, la ruta permet visitar els importants atractius turístics que formen part del Camí, com la basílica de Montserrat; el mirador del Pla de Mas Roig, l’únic punt des d’on poden visualitzar-se tots els cims de Montserrat i fer la fotografia perfecta; el celler Oller del Mas, de la DO Pla de Bages, que ofereix una àmplia oferta d’enoturisme i benestar, i la ciutat de Manresa.

La capital del Bages compta amb un important patrimoni històric com la basílica gòtica de la Seu, obra del mateix mestre d’obres que Santa Maria del Mar a Barcelona; el singular carrer medieval del Balç o el santuari de la Cova de Sant Ignasi, recentment reoberta amb uns nous mosaics de l’artista Marko Rupnik, considerat el Miquel Àngel del segle XXI.

A més a més, permet disfrutar d’un bon àpat amb productes locals, descobrir-la en profunditat amb una visita guiada, conèixer els seus museus o comprar a les botigues del centre modernista de la ciutat. Ubicada al cor de Catalunya, Manresa és, doncs, el final d’un camí però suposa l’inici d’un nou camí personal per a tots els que completin aquest Camí Ignasià.

En pocos kilómetros a la redonda se concentran también algunos de los edificios modernistas más bellos y carismáticos de este movimiento arquitectónico en Europa. La ruta del Modernismo en Reus nos descubre la casa Navàs, la casa Pinyol, la Casa Gasull o el Institut Pere Mata, entre otros.

El Anillo Verde de Manresa consta de diversos parques y espacios verdes alrededor de la capital del Bages.


El patrimonio Art Déco y Modernista de la ciudad cuenta con una sede de los Almacenes Jorba.


El Canal Medieval de la Séquia es una obra de ingeniería medieval única en Europa.


La Basílica Colegiata de Santa María de Manresa (la Seu), de estilo gótico, es el monumento más emblemático.


EL ORIGEN

La Cova de St. Ignasi

En el Santuario de la Cova de Sant Ignasi, paisaje y arquitectura se fusionan de una forma sorprenente formando una fachada artificial sobre la montaña de Sant Bartomeu, que es uno de los elementos más visibles a la entrada de Manresa. Su decoración barroca y modernista merece una visita. Horarios y precios en www.covamanresa.cat.

ENOTURISMO

La huella medieval.

Viajar a la época medieval con todos los sentidos. Es lo que propone la experiencia enoturística de la bodega Oller del Mas, dónde se descubren la gran tradición vitivinícola de la comarca y se pueden realizar todo tipo de visitas: catas de vinos, aceites, propuestas de bienestar... La oferta gastronómica se puede consultar en www.manresaturisme.cat

CULTURA

Visita sorprendente

¿Sabes que hace unos 40 millones de años Manresa estaba cubierta por un mar por lo que el territorio está reconocido como Geoparque Mundial UNESCO? ¿O que la calle del Balç es prácticamente única en Catalunya? Estas son algunas de las preguntas a las que responden las rutas guiadas por la ciudad. Se pueden reservar en www.manresaturisme.cat.