En contra del que s’acostuma a pensar, la tecnologia no està renyida amb l’edat. A les residències de CleceVitam ho tenen clar i per això reforcen dia a dia el seu compromís amb la innovació tecnològica, sempre orientada a afavorir el benestar i la qualitat de vida, així com a promoure l’envelliment actiu.
Text: Beatriz Garcia
“Són grans, no entenen la tecnologia” “¿La meva mare amb una tauleta? ¡Impossible!” “Va, va, això és massa modern per a mi”. Alguns familiars, la societat en general fins i tot moltes persones grans solen tenir la idea preconcebuda que la tercera edat i la tecnologia són com l’aigua i l’oli: impossibles de mesclar. Però la realitat del dia a dia a les residències CleceVitam demostra el contrari: que les noves tecnologies són eines valuosíssimes no només per al control de la seva salut i el manteniment de les seves capacitats (tant físiques com cognitives), sinó també per a la relació amb les seves famílies, per seguir connectats amb la societat a la qual pertanyen i per crear el sentiment de llar i de comunitat que es perceben residències com CleceVitam Ceritania, a Cerdanyola del Vallès (Barcelona).
“La gent gran i la tecnologia no són incompatibles. A les nostres residències s’han fet tallers per acostar-hi les persones que no tenien coneixements previs, ni costum d’utilitzar-les, i hem vist que el seu ús no només és compatible amb l’edat, sinó que és una cosa que els motiva i que els interessa molt. La curiositat que desperten els porta a compartir entre ells projectes, dubtes i experiències.”
Claudia Martins, cap de Servei de CleceVitam a Catalunya
La tecnologia fa la vida més fàcil, segura i humana
La crisi sanitària, i especialment els mesos més difícils del confinament estricte, han suposat un gran impuls per a l’ús de la tecnologia en tots els àmbits (el treball, l’oci, el comerç…). I, per descomptat, també dins de les residències. CleceVitam Ceritania obria les seves portes el 2020, en plena pandèmia, sabent que la tecnologia seria una aliada imprescindible. En aquest centre, cadascun dels residents té assignada una tauleta integrada en la seva habitació on queden registrades, al moment, totes les atencions i cures que reben (dutxa, alimentació, acompanyament al lavabo, higiene personal, medicació…). Així, no només s’agilitza aquesta feina de registre i control, permetent més temps d’atenció directa de l’equip de professionals amb cada persona usuària, sinó que també millora la tranquil·litat dels residents i les seves famílies i la seguretat d’estar ben atesos, en tot moment.
A això també contribueixen hi el Monitor CISCO, que permet realitzar reunions per videoconferència, i el Monitor Edam, que és portàtil sense fil i fa possible el control de les constants vitals de cada usuari en qualsevol instant i lloc de la residència. Després, al final de cada torn, es connecta el monitor a la xarxa web i s’exporten resultats directament al programa software global: en menys d’un minut, i sense perdre el temps en paperassa, ni omissions en el control.

Les tecnologies també han sigut i segueixen sent clau com a eina de comunicació, ja que permeten als residents estar en contacte permanent amb la seva família i el seu entorn pròxim. “Alguns residents tenen els seus smartphones, les seves tauletes i s’han adaptat a aquestes eines per comunicar-se amb les seves famílies a les quals, en els períodes més restrictius, no podien veure tan sovint com volien. Les videotrucades són el clar exemple de les adaptacions que han tingut les residències gràcies a les noves tecnologies: per a la majoria dels residents, el primer moment de veure algú per la pantalla del telèfon és impactant i després volen saber més coses, volen explorar i aprendre com fer més coses amb els dispositius. Aquí és on tenen un paper clau els professionals dels nostres centres, ensenyant-los, acompanyant-los i resolent qualsevol dubte que se’ls presenta”, assenyala Claudia.
Però a més de l’acompanyament i l’ajuda als més grans per a l’ús de dispositius, CleceVitam Ceritania ha implementat una plataforma digital anomenada Famileo, que s’ha convertit en un canal més de comunicació, que permet a la família i a l’entorn pròxim de la persona usuària, compartir fotos i missatges a través de l’aplicació (o la web). A més, per a aquells residents menys versats en l’ús de la tecnologia o els que simplement volen tenir els seus records en un suport tangible, setmanalment s’imprimeix una revista perquè puguin veure, en paper, tot allò que la seva família ha volgut compartir al llarg de la setmana.
Tecnologia terapèutica i interactiva
“Encara que al principi hi solen ser una mica reticents, quan s’adonen que l’ús dels dispositius és bastant intuïtiu, que poden usar-los sense complicacions, els accepten i s’ho passen molt millor fent les activitats a través de tecnologia, perquè és nou, entretingut i les impulsa a aprendre”, afegeix Xènia Puig. La seva funció com a educadora social de CleceVitam Ceritaniaés coordinar les activitats de psicoestimulació i lúdiques que es fan al centre, posant especial atenció a introduir novetats i adaptar-les a l’interès dels residents en funció de les seves preferències, gustos i aficions.
Perquè el concepte d’algunes residències, com totes les CleceVitam, difereix molt d’algunes idees preestablertes. Són llars per a les persones que opten per viure-hi, espais on amb atenció personalitzada, poden seguir desenvolupant els seus projectes vitals. Les residències CleceVitam, van néixer basades en el model de Atenció Integral Centrada a la Persona (AICP), que consisteix a conèixer el màxim possible cada usuari perquè la seva estada sigui immillorable i la seva atenció individualitzada i a mida. “No és la persona la que s’ha d’adaptar a la residència, sinó la residència la que s’ha d’adaptar a la persona”, resumeix Claudia Martins. Aquesta metodologia exigeix personalitzar l’assistència en funció de la història, les preferències, els valors i les expectatives de l’usuari.

Amb aquesta premissa, Xènia i la resta de l’equip dissenyen les activitats i teràpies més adequades, tant individuals com grupals. Tenint molt presents les innovacions tecnològiques que es poden introduir per afavorir el benestar, la qualitat de vida i l’envelliment actiu de les persones usuàries. “Entre les ocupacions que desperten més entusiasme per part dels residents hi ha, per exemple, les manualitats. A través d’elles es treballen capacitats com la creativitat i la motricitat fina i per a això ens resulta molt útil la Yeti Tablet”, explica l’educadora social. Es tracta d’una versió xxl de tauleta, molt senzilla i intuïtiva, que ofereix infinitat de possibilitats. “És un recurs visual molt útil, podem buscar noves idees de manualitats que els agradin i seguir de manera més fàcil i motivadora el pas a pas”. També utilitzen aquesta tauleta de grans dimensions per a jocs de taula, com el Memory o el Pasapalabra, que conviden més a participar precisament per ser interactius i que entrenen les seves capacitats cognitives al mateix temps que potencien la sociabilitat. “Les tecnologies han demostrat que serveixen per treballar la cohesió de grup en les unitats de convivència. El fet de fer jocs en equip serveix per potenciar el sentiment de pertinença a la comunitat del centre”, afegeix Xènia Puig.
La Yeti Tablet permet la utilització de més de tres milions d’aplicacions. Per a Paula Gil, una de les residents, la seva preferida és YouTube i està desitjant connectar-s’hi cada tarda. “M’encanta la música, tant l’antiga com la moderna i me la poso en aquesta pantalla gegant i així puc cantar i seguir les lletres de les cançons”, explica mentre espera impacient l’arribada del seu fill per sortir junts a fer una volta pel barri.
“Entre les ocupacions que desperten més entusiasme per part dels residents són, per exemple, les manualitats. A través d'elleses treballen capacitats com la creativitat i la motricitat fina, i per a aquesta finalitat ens resulta molt útil la Yeti Tablet."
Xènia Puig, educadora social.
“A les residències, intentem que el projecte de vida de les persones segueixi actiu, que segueixin participant i vivint en societat, que no es quedin al marge ni desconnectats del que passa de portes enfora. I això inclou la tecnologia, si la societat avança tecnològicament, procurem que els residents també puguin disfrutar, en el seu dia a dia, d’aquests avenços i que l’equip sigui capaç de pensar en activitats significatives i motivadores amb aquest vessant d’innovació”, explica Claudia Martins.
Relaxació, viatges i cultura: la realitat virtual ja forma part de les residències
En la vida diària dels residents, d’entre 70 i 99 anys, que han convertit CleceVitam Ceritania en la seva llar, hi ha temps per a tot. Per al relax, per a la diversió i l’oci, i per a les teràpies no farmacològiques, tant individuals com de grup. A nivell individual, els residents poden beneficiar-se dels efectes del Coixí Inmu, creat per a l’estimulació multisensorial, que aporta diferents beneficis a les persones amb deteriorament cognitiu i millora les alteracions conductuals.

També poden viure experiències estimulants a través de les ulleres de realitat virtual. “Es fan projeccions de vídeos que tenen en compte el benestar emocional de la persona i que són significatius en funció dels interessos de cadascú: des de visitar museus i monuments, a viatjar a qualsevol lloc del món, nedar entre dofines, tocar la sorra de la platja o pedalar i fer exercici guiats pel fisioterapeuta, mentre van passant per diferents paisatges”.
I per viure experiències en grup o per als que es maregen amb les ulleres, hi ha el projector 360o que permet estar còmodament assegut en una butaca mentre l’habitació t’envolta en un ambient immersiu. Es pot recórrer a la realitat virtual per a l’estimulació emocional i sensorial, per a la teràpia de persones amb deteriorament cognitiu o que hagin patit accidents cardiovasculars. També és beneficiosa per tractar el dolor crònic, a l’estimular el cervell perquè bloquegi els receptors que el causen, tal com ho faria un analgèsic. En aquest sentit, el projector 360o té gran rellevància en la unitat de persones d’alta dependència de la residència. I també, per descomptat, es pot usar simplement per viure un moment de relax i plaer. “¡És fantàstic!”, resumeix Paula Gil que, als seus més de setanta, disfruta d’aquestes experiències com la que més.