loader
14 desembre 2021

La relació entre Clece i les entitats socials, una complicitat que genera noves oportunitats laborals

La companyia manté un contacte estret, històric i professionalitzat amb les entitats d’iniciativa social de Catalunya per incorporar a la seva plantilla persones procedents de col·lectius vulnerables, potenciar la formació contínua dels seus equips, realitzar la millor selecció i oferir pràctiques no laborals a persones en formació.

Text: Xavi Datzira

Les empreses no poden ser elements aïllats de la societat, i això és una cosa que Clece sempre ha tingut clar. Per això, des de fa més de 15 anys col·labora de manera estreta amb les entitats socials de Catalunya, per aconseguir un múltiple benefici: facilitar a la seva plantilla una adequada formació, oferir un dels millors entorns professionals per acabar un procés formatiu i afavorir la inserció laboral dels col·lectius més vulnerables, brindant a persones en una situació complicada una nova perspectiva de vida. Prova de l’èxit d’aquesta complicitat és que la companyia col·labora actualment amb 166 entitats públiques i privades i ha firmat 90 convenis de col·laboració, tant per a la inclusió laboral de persones en situació de vulnerabilitat, com per a la formació contínua, la selecció i la realització de pràctiques no laborals.

Un pilar clau perquè funcioni aquesta interacció és el treball del departament de Recursos Humans de Clece a Catalunya, que juntament amb el teixit operatiu, gestiona al voltant d’11.000 treballadors. I ho fa sempre amb la mirada posada tant en els requeriments legals i laborals de les diverses àrees de la companyia, com en les necessitats d’una societat en constant transformació. “Tenim una plantilla molt diversa, tant com ho és la societat, així que hem d’estar en constant actualització per adaptar-nos a les demandes de l’entorn, als canvis legislatius i a les realitats dels col·lectius més vulnerables, i així orientar i adequar les nostres polítiques, en matèria de formació i ocupació”, resumeix Rosa Llamas, directora de Recursos Humans de Clece a Catalunya i Balears.

Selecció amb valor afegit

Per donar cobertura a les necessitats que generen les seves activitats (principalment, serveis de neteja i d’atenció a persones), Clece compta amb sistemes i plataformes de selecció, un equip d’inserció i una unitat de Suport, que porta a terme un acompanyament sociolaboral personalitzat dins de l’organització, per assolir l’objectiu que persegueixen totes les parts: que la inserció sigui real, duradora i de qualitat. Així mateix, Clece ha optat per oferir un valor afegit als seus processos mitjançant la col·laboració amb entitats d’iniciativa social especialitzades que disposen d’itineraris d’inserció per a persones en una situació de vulnerabilitat social i/o diversitat funcional, i que a més ofereixen un seguiment professionalitzat de cada persona derivada. “Les entitats tenen la història, el saber fer i el coneixement de la realitat de la societat. Si no anem de la seva mà, perdrem part de la qualitat laboral que se li pot oferir a una persona que busca feina”, afirma Rosa.

Reunió de part de l’equip de recursos humans de Clece a Catalunya.

“La nostra responsabilitat social es basa en les nostres accions diàries i històriques, no hem dissenyat cap model corporatiu per requeriment, sinó perquè realment creiem en el retorn social de les empreses i per sobre de tot, perquè som una companyia compromesa amb les persones. De fet, anem molt més enllà de les quotes de contractació que marca la legislació en matèria d’inserció, malgrat que no sempre és visible aquest esforç i valor afegit per tots els grups d’interès, sí en canvi per les entitats amb les quals tenim relació, que són, a més de per les persones, per qui ens compensa seguir apostant per ser una empresa inclusiva”, assegura Rosa Llamas.

Formació orientada a les necessitats

La formació contínua a través d’entitats especialitzades permet no només enfortir els coneixements de la plantilla i afavorir el seu desenvolupament professional, sinó també obrir la porta a nous treballadors amb coneixements tècnics específics. Una de les entitats amb les quals col·labora Clece és Aürt, un centre de formació ocupacional especialitzat, entre altres activitats, en l’àmbit de la seguretat privada, la neteja d’edificis i els serveis de dependència. “Per un costat fem sessions de reciclatge i actualització de conceptes, però també formacions destinades a la reincorporació de persones en desocupació, en alguns casos de llarga durada i en situació d’especial dificultat”, comenta Mireia Martín, responsable de formació de l’entitat. “L’objectiu és doble: que els participants seleccionats adquireixin a través de la formació tècnica l’acreditació professional necessària per accedir a una vacant i una professió, i a la vegada, treballar tota una sèrie d’hàbits i competències transversals que són necessàries per a la seva adequada incorporació.

En aquest sentit, una bona selecció prèvia dels candidats –basada tant en els seus coneixements com en l’actitud i la motivació– resulta fonamental perquè el procés formatiu sigui un èxit.

Una altra entitat que té una estreta vinculació amb Clece és Insercoop, que té la missió d’“orientar, acompanyar i recolzar persones en una situació de vulnerabilitat perquè trobin feina i puguin construir un projecte de vida”, tal com expliquen Xavier Guiu i María José Estévez, director i responsable d’intermediació amb les empreses, respectivament.

Alumnes d’Insercoop amb el diploma que acredita haver superat la formació.

“La nostra feina és connectar les necessitats que sorgeixin a les empreses amb les possibilitats reals d’inserció laboral de persones que tenen poques oportunitats i que, en molts casos, es veien expulsades del mercat laboral. Per fer-ho, som capaços de preparar itineraris i formacions que permetin a les persones incorporar-se el millor i més ràpid possible a un lloc de treball”, assenyalen, a la vegada que valoren la “confiança” construïda amb Clece durant tots aquests anys i el bon funcionament del seu equip en els processos d’acompanyament i inserció. “És fonamental la bona entesa entre les empreses i les entitats, traçar objectius comuns, i amb Clece ha sigut sempre així”. Per un altre costat, “s’ha demostrat que, quan a les persones els dones una oportunitat, responen”, asseguren.

El talent d’una plantilla diversa

El paper de les entitats consisteix a actuar com a passarel·la per connectar una empresa com Clece, que necessita persones treballadores contínuament, i aquells col·lectius que solen trobar-se barreres massa altes per accedir a un lloc de treball. En el cas de la Fundació Ecom, acompanyen les persones amb discapacitat física o orgànica al llarg de tot el procés d’accedir a un lloc de treball. “Fa molts anys que tenim relació amb Clece. Ells ens sol·liciten ajuda per a la inserció quan tenen alguna vacant disponible i nosaltres fem una preselecció entre els nostres usuaris que creiem que millor poden encaixar amb les característiques del lloc”, detalla Víctor Sastre, tècnic d’Atenció a Empreses i Inserció Laboral de la fundació.

Una relació “molt fluida i oberta a noves propostes” que suposa per a l’entitat una finestra oberta a la inserció laboral. “Clece té una gran sensibilitat amb tot tipus de col·lectius i un gran compromís amb la inclusió. Per a nosaltres és molt important perquè, com sempre diem, piquem molta pedra i de tant en tant trobem algun diamant”, afegeix Sastre. El diamant, òbviament, és la satisfacció de veure com un dels seus usuaris acaba trobant un lloc de treball que li obre les portes a un nou futur.

Aprendre treballant

Una altra fórmula que és molt útil per a Clece i les seves filials i que incrementa les possibilitats d’inserció, són les pràctiques no laborals, que permeten a persones en procés d’aprenentatge completar el seu itinerari de formació, experimentant la professió des de dins de l’empresa.

La Fundació Adsis, la missió de la qual, des de ja fa 25 anys, consisteix a acompanyar joves i persones de col·lectius vulnerables perquè puguin accedir al mercat laboral, manté una relació estreta amb Clece perquè les persones que realitzen les seves formacions en l’àmbit de la neteja completin el seu itinerari amb la pràctica. I hi ha proves que aquest sistema funciona. “En el penúltim curs, l’índex d’inserció laboral va ser del 90%, ja que de 10 persones que van fer les pràctiques a Clece i filials en van acabar contractant 9. Aquest any, s’han inserit 2 de les 6 persones que van realitzar les pràctiques, si bé l’índex pot augmentar perquè el curs va acabar a finals de juliol”, revela Mireia Acosta, tècnica d’Orientació i Inserció Laboral d’Adsis.

Sessió formativa de pràctiques no laborals a Clece.

Amb aquests resultats, la valoració que fan des de la fundació de la relació amb Clece és molt positiva. “Valorem molt la bona coordinació i implicació amb les persones que porten a terme les pràctiques, la professionalitat dels equips i la sensibilitat que tenen a l’hora de gestionar la diversitat, treballant i acollint en pràctiques persones de col·lectius vulnerables i amb especials dificultats d’inserció”, assenyala Acosta. Una opinió que, de fet, es pot traslladar a qualsevol de les entitats socials que col·laboren de manera estreta amb Clece. I, de la mateixa manera, des de la companyia també consideren fonamental aquesta relació amb les associacions del seu entorn. Un èxit compartit en el qual tots hi guanyen, començant per la societat.