loader
16 juny 2021

Acompanyament continu i individualitzat, claus per a la inserció exitosa de col·lectius vulnerables

Algunes empreses trenquen estereotips, perquè no desatenen el seu deure d’impulsar i contribuir positivament a la societat. Per això són diferents, respectades i imprescindibles.

Text: María Torres

Clece és una d’aquestes companyies diferents. Des del seu naixement s’ha anat adaptant no només a les necessitats dels seus clients, en multitud de sectors, sinó que també ha promogut millores en una societat canviant.

D’esquerra a dreta: Olga Giner, Montse Parés i Elisabeth.

El seu propòsit és generar un impacte social real, en diverses àrees, a través de la seva feina i les seves accions, amb un èmfasi singular en favor de l’ocupació de qualitat i la inclusió laboral de persones vulnerables o en risc d’exclusió, especialment d’aquelles que més ho necessiten –avui, més de 9.000 dels professionals de Clece pertanyen als col·lectius en situació de vulnerabilitat–. El que defineix Clece és una aposta per un model d’empresa sostenible i de contribució social, on les necessitats de les persones –empleats, usuaris i clients– són el focus principal, i on les preocupacions de la societat i les de la companyia van de la mà. Més encara, el seu compromís amb la inserció és tan ferm, que no dubta a dotar-se dels mitjans humans, especialitzats i organitzatius que garanteixin que els processos d’inserció laboral siguin exitosos i el projecte de les persones que s’incorporen a Clece sigui estable i de llarga durada. Perquè això, també els ajuda a assolir la seva tan merescuda estabilitat personal i familiar.

Un procés que afegeix valor

L’oportunitat laboral és la primera peça d’un procés que busca acabar en la inclusió social de la persona vulnerable. Aquest procés, en opinió de Montse Parés, delegada social de l’empresa a Catalunya i Balears, “inclou l’acompanyament i seguiment amb el fi de mantenir el lloc de treball, així com la coordinació de professionals tant de Clece com de les entitats col·laboradores, gràcies a les quals acollim moltes persones que necessiten una oportunitat”.

Elizabet Ayquipa es va incorporar a la companyia mitjançant un procés d’inserció.

És a dir, es tracta de reforçar el valor d’aquests processos d’acompanyament que no són senzills, ni d’un dia per l’altre, on l’adaptació i l’adequació es van treballant de forma diària i continuada.

Elizabet Ayquipa es va incorporar a la companyia mitjançant un procés d’inserció. En l’actualitat considera que, gràcies a l’ajuda rebuda, ha superat els moments més durs de la seva vida. “No tinc paraules, la meva vida ha canviat gràcies al suport emocional i professional que he rebut de l’equip de suport. Són els meus àngels de la guarda”.

Respecte al procés que tant l’ha ajudat afirma que “t’orienten en tot el que necessites i sempre estan disponibles. El meu canvi és tan notable que la gent em felicita pel que he aconseguit gràcies a la seva ajuda. Estan darrere meu recolzant-me, sempre”.

En aquest escenari, Ayquipa destaca que per trobar ajuda “vaig acudir a molts llocs i institucions però, per no faltar a la veritat, he de dir que en cap lloc se m’ha tractat com a Clece, i per això només els puc estar agraïda”.

La clau, l’especialització de l’acompanyament

Realitzar aquests processos de manera fructífera requereix continuïtat i compromís, però és essencial comptar amb persones, especialitzades, que siguin capaces d’acompanyar les persones en la seva inserció, amb independència de la complexitat de la seva casuística, sempre des de la proximitat, l’empatia i la comprensió. Per això, Clece compta amb la Unitat de Recolzament i Suport a les Persones (USAP), una figura pròpia dels Centres Especials d’Ocupació, però que la companyia ha integrat en el seu organigrama, per oferir a les persones professionals en situació de vulnerabilitat, ja en plantilla o en vies d’incorporació, l’orientació i el suport que necessiten en tot moment.

Per tenir una perspectiva de la feina creixent d’aquesta Unitat, a Catalunya, el 2019 va realitzar 137 intervencions –acompanyaments a persones-, i l’últim any ha arribat a les 231.

Elizabet Ayquipa ha aconseguit superar els moments més durs de la seva vida gràcies a l’ajuda rebuda de l’Equip de Suport de Clece.

En opinió d’Olga Giner, psicòloga i USAP de Clece a Catalunya, la principal preocupació de la companyia i l’origen de la seva posició i responsabilitat, és el benestar de la plantilla i dels col·lectius vulnerables, entre els quals s’inclouen dones víctimes de violència de gènere i persones amb diversitat: “La feina és la millor forma d’integració, el nostre objectiu és donar-los una oportunitat laboral que els permeti desenvolupar-se professional i personalment. Volem, en definitiva, donar-los il·lusió i donar-los la mà perquè tinguin un suport per tirar endavant. Per això existeix el nostre equip, per ajudar-los a superar una situació personal excepcional”.

Al costat de cada persona

Com manifesta Montse Parés: “Clece és una empresa socialment compromesa amb les persones, com un aspecte inherent al seu origen i desenvolupament: una empresa de persones per a persones”. És precisament aquesta naturalesa, orientada a les persones, la raó que fa que el seu model de suport i d’inserció laboral, no es limiti a allò més burocràtic, sinó que es caracteritzi sobretot per l’atenció individualitzada i contínua en el temps, fins que la persona recupera plenament la seva fortalesa.

Des de la USAP l’activitat es vertebra, segons Parés, a partir dels eixos d’Integració i Sensibilització amb l’objectiu d’aportar beneficis directes i indirectes als diferents col·lectius amb els quals interactuem. “Darrere d’aquesta filosofia hi ha un pla de treball que s’estén en el temps, per donar solucions a problemes i situacions paralitzants”, afegeix.

Aquest treball és, en opinió de Parés “individualitzat perquè cada persona és única” i afegeix: “la integració i el desenvolupament de col·lectius vulnerables és un dels reptes de la nostra societat, i un dels nostres objectius fonamentals com a companyia, no dubtem de les nostres possibilitats ni de les seves capacitats per tirar endavant, raó per la qual potenciem amb força la seva integració social, al mateix temps que promovem iniciatives de sensibilització per donar a conèixer la realitat de les seves circumstàncies”.

Un compromís de present i futur

Avui, més de 9.000 persones, amb diversitat o provinents de col·lectius en situació de vulnerabilitat, són part activa de l’equip de Clece. Encara que això és fruit del compromís de l’empresa, és una realitat gràcies a la implicació de moltes persones de la companyia, que individualment, entenen la importància d’oferir ajuda, no esporàdica, sinó contínua, a aquelles persones de la nostra societat que més la necessiten.

Olga i Montse formen part de l’equip que segueix l’exitós procés d’inserció d’Elizabet.

Al conèixer l’Elizabet, l’Olga i la Montse, un entreveu la complexitat d’experimentar o acompanyar un procés d’inserció, però al seu torn, en comprèn la importància, en veu la dedicació, i entén que l’única possibilitat que la inserció laboral assoleixi verdaderament el seu objectiu, és assumint per part de tots un compromís de present i futur. Elles, Clece i la multitud d’entitats del tercer sector amb les quals col·laboren, sens dubte el tenen.

Com explica Giner: “Activem processos d’acompanyament i identifiquem persones amb problemes per així gestionar un suport holístic que busca el benestar de la persona dins i fora de la feina. Aconseguir-ho és gratificant. El somriure de qui tant ha patit és el nostre gran èxit i per això, seguirem treballant perquè mai acabin”.