loader
21 abril 2021

CleceVitam Ceritania obre la seva primera residencia per a persones grans a Catalunya

El centre disposa d’un total de 76 places, des de la seva inauguració, no ha tingut cap cas positiu de covid-19

Text: Daniela Pina

Montserrat González va estar gairebé un any sense veure els seus dos fills. Té 89 anys i la pandèmia la va sorprendre en una residència ubicada lluny de la seva família. L’11 de gener passat, va decidir juntament amb els fills, mudar-se a un altre centre per poder estar a prop seu. Des de fa tres mesos, la dona viu a la residència CleceVitam Ceritania, ubicada a Cerdanyola del Vallès. Una residència que va obrir les portes el 15 de desembre del 2020 i que, entre els seus objectius, busca vincular els seus usuaris amb el barri, afavorir l’atenció personal i potenciar, en la mesura del possible, el contacte amb els seus éssers estimats. “Ara puc veure els fills i els nets els caps de setmana i sortir a passejar amb ells”, explica la dona.

El 15 de desembre passat, CleceVitam va inaugurar la seva primera residència privada de persones grans a Catalunya. El centre, situat a Cerdanyola del Vallès, a la província de Barcelona, tenia planejat obrir les portes l’abril del 2020 però la pandèmia provocada pel coronavirus va obligar a alentir el procés. “Ho teníem gairebé tot preparat, però vam haver d’adaptar-nos a les circumstàncies i ajornar l’obertura del centre en funció de la progressió de la crisi”, explica la cap de Servei de CleceVitam a Catalunya, Claudia Martins.

CleceVitam Ceritania tenia planejat inaugurar el seu centre l’abril del 2020, però la pandèmia va obligar a alentir el procés

La directora de la nova residència CleceVitam Ceritania, Beatriz Pacheco, va deixar el seu antic lloc de treball el sis de març per començar a treballar en el nou projecte de CleceVitam: “no obstant, la setmana que vaig començar a l’empresa, va esclatar la pandèmia”. Lluny de paralitzar el projecte, Pacheco i Martins van compatibilitzar el desenvolupament d’aquest nou centre, amb el seu suport a altres serveis de Clece, essencials per ajudar a frenar les conseqüències de la pandèmia.

“Vam passar de no saber res a haver de saber-ho tot”, assenyala la directora del nou centre. A més, Pacheco remarca que des de Clece “ens proveïen de formació específica contra la Covid-19, així com de tot el material de seguretat necessari: mascaretes, bussos, pantalles protectores, gorres, guants, etc.”. Per un altre costat, Martins assegura que sempre es va sentir recolzada: “quan aixecàvem la mà, Clece hi era”. La cap del Servei de CleceVitam a Catalunya explica que l’empresa va proveir els seus centres i serveis de tot allò necessari. A més, “tampoc es va oblidar dels moments significatius i per Sant Jordi, el 23 d’abril, va oferir roses a usuaris i professionals”, afegeix Martins.

Mesures de seguretat davant de la Covid-19

La residència disposa d’un total de 76 places de les quals 25 estan ocupades. Totes les habitacions compten amb un bany privat i l’edifici disposa d’un saló, una sala de gimnàs i rehabilitació, un menjador que també és sala d’activitats, una perruqueria i un consultori mèdic, entre altres espais. A més, un dels factors que ressalta Claudia Martins és l’arrelament: “hem aconseguit crear una xarxa dins del municipi, amb els hospitals, amb l’Ajuntament… el fet de tenir una bona reputació ens dona vida i l’oportunitat d’oferir a moltes persones una alternativa segura”.

A causa de la pandèmia, els ingressos s’han vist alentits. “Per entrar, les persones han de ser negatius en la prova PCR i fer una quarantena de 14 dies”, explica la directora del centre. “Hem habilitat la quarta planta per a les quarantenes, d’aquesta manera, el personal que treballa en aquesta zona no té contacte amb els altres espais i porta posat l’equip complet de protecció individual (EPI)”, afegeix. A més, Martins assegura que els professionals o residents pendents de vacunació la reben en el transcurs d’una setmana, gràcies a la coordinació amb el CAP de referència.

Així mateix, CleceVitam Ceritania disposa d’un pla de contingència per evitar possibles contagis dins del centre. “Organitzem els usuaris a través de bombolles de convivència i fem un treball de desinfecció diari”, assenyala Claudia Martins. A més, l’equip de professionals del centre treballa amb un uniforme que no surt mai del centre: “tot es renta aquí i tenim un circuit d’entrada a través d’una càmera termogràfica, desinfecció de sabates, etc.”, detalla Pacheco.

Paral·lelament a les mesures de seguretat, CleceVitam Ceritania també ha establert un protocol de proves diagnòstiques. D’aquesta manera, “si bé la normativa del Departament de Salut obliga els equips de residències a realitzar-se una prova PCR cada 15 dies, de forma privada CleceVitam ha decidit que les setmanes entremig, es porta a terme un test d’antígens al personal”, ressalta Pacheco. A més, de cara als residents, CleceVitam efectua PCR en grups mostra cada mes.

Centrats en les persones

Un dels fonaments sobre els quals es constitueix la residència CleceVitam Ceritania és el seu model d’atenció. Tal com expliquen des del centre, es tracta de potenciar l’Atenció Centrada en la Persona (ACP), un model que consisteix a “posar la mirada a empoderar les persones, acompanyant-les des de la dignitat, fomentant-ne l’autonomia, escoltant-les i respectant les seves preferències i decisions”.

Així doncs, al centre reforcen algunes de les capacitats dels residents com la creativitat, la lògica i el raonament, entre altres. Tal com relata la usuària del centre Montserrat González, “cada dia realitzem activitats diferents, fem gimnàstica, ens fan xerrades i ens divertim en grup. No ens avorrim en cap moment”. D’aquesta manera, la residència pretén promoure un envelliment actiu, en el qual s’escolti les persones grans i se les acompanyi en la realització dels seus projectes.

Dins de l’edifici, CleceVitam Ceritania reserva diferents espais per a l’activitat física i intel·lectual. La residència compta amb una fisioterapeuta i una terapeuta ocupacional que treballen per promoure el desenvolupament personal, tant físic com cognitiu, a través d’activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària.

Flexibilitat després de la vacunació

El 9 de gener passat, va arribar la primera vacuna al centre, i “avui dia, tenim gairebé tots els usuaris i treballadors vacunats”, explica Pacheco. Al principi, “hi havia certa inquietud”, reconeix la cap del Servei de CleceVitam, “però la companyia ha sabut reforçar la importància de la vacuna a través del criteri científic i l’exposició dels avantatges col·lectius que suposa”, afegeix. No obstant, encara que la majoria de persones ja hagin rebut la segona dosi de la vacuna, “el centre ha decidit mantenir totes les mesures de seguretat establertes des de la seva obertura”, detalla Claudia Martins. D’aquesta manera, des de la seva inauguració i fins a data d’avui, a CleceVitam Ceritania no hi ha hagut cap cas positiu de Covid-19.

Des de la seva inauguració i fins a data d’avui no hi ha hagut cap cas positiu de Covid-19 a la residència CleceVitam Ceritania

A mitjans de febrer, el Departament de Salut va actualitzar el protocol d’actuació a les residències de Catalunya i va flexibilitzar les sortides i les visites als usuaris. En aquest sentit, les persones grans que viuen en residències qualificades com a verdes (sense casos de Covid-19) i taronges (amb algun cas controlat) poden sortir a l’exterior dels centres per passejar i fer sortides per estar amb la família.

“Al principi tenien dubtes, cada dia posaven un motiu diferent per no sortir, però cada vegada se senten més segurs, perquè veuen que prenem totes les mesures de seguretat”, admet Beatriz Pacheco. Tal com ho veu Martins, “sortir és necessari, han de compartir moments amb les seves famílies”. A més, els familiars han de firmar un document de responsabilitat pel qual es comprometen a seguir totes les mesures de protecció durant aquestes sortides. “Surten contents i tornen contents, a poc a poc anem recuperant certa normalitat”, destaca Martins.

Aposta per les noves tecnologies

Des de la seva obertura, el Centre CleceVitam Ceritania ha apostat per les noves tecnologies com a eina per connectar els residents amb els seus familiars i el seu entorn pròxim. Claudia Martins destaca que, avui dia, els usuaris de la residència han normalitzat les noves tecnologies: “cadascú té la seva tauleta i, a més de contactar amb els seus familiars, la utilitzen per consumir contingut del seu propi interès”.

De fet, amb l’objectiu d’acostar les famílies als residents, la residència CleceVitam Ceritania ha instaurat una nova plataforma tecnològica: Famileo. “A través d’aquesta aplicació les famílies pugen fotografies i nosaltres setmanalment els imprimim una revista personalitzada”, detalla Martins. “Es tracta de connectar les noves tecnologies amb un format que les persones grans coneixen i amb el qual se senten còmodes”, afegeix. “Cada setmana rebo una revista amb imatges dels meus nets, d’aquesta manera els veig més, ja que entre setmana treballen i no poden venir a veure’m”, explica la resident Montserrat González.