La comarca

Terra Alta: passió pel vi

La cultura vitivinícola té una gran tradició a la zona, amb una DO pròpia d’alta qualitat i les catedrals del vi. Un territori per explorar.

Por Núria Bonet Icart

Q uè més fa falta dir d’una ter- ra on els cellers són batejats com a catedrals del vi? La comarca de la Terra Alta, encara agresta i una mica desconeguda, s’entrega en cos i ànima a una de les seves passions: la viticultura. Amb una antiquíssima tradició, aquesta zona muntanyosa, situada al sud de la província de Tarragona, compta amb el reconeixement de la denominació d’origen Terra Alta.

Amb atractius històrics i culturals, aquesta comarca atrau cada vegada més visitants que es deixen seduir per un paisatge únic, uns pobles encara marcats pels estralls de la batalla de l’Ebre i, sobretot, per la passió per la vinya, que va portar els seus productors a construir proeses arquitectòniques com són els edificis modernistes de les cooperatives agrícoles. Són les anomenades catedrals del vi i, entre elles, destaquen per la seva magnitud i bellesa les dissenyades per l’arquitecte Cèsar Martinell a Gandesa i Pinell de Brai, declarades Bé d’Interès Cultural.

Visitar les cooperatives i cellers de la zona és una cosa indispensable, per als amants del vi i per a aquells que vulguin comprendre un estil de vida i una activitat preservada al llarg dels segles. És indispensable iniciar la ruta a Gandesa, la capital de la comarca, on s’allotja la seu del Consell Regulador de la DO Terra Alta. Allà mateix podem tractar de reservar una visita guiada a algun celler, ja que molts només obren al públic sota demanda anticipada. En tots tindrem l’oportunitat de passejar entre vinyes i de tastar alguns dels excel·lents vins que produeixen amb les variants del raïm garnatxa blanca.

Una bona opció pot ser visitar el Celler Arrufí, que ofereix una experiència d’enoturisme familiar amb un taller de pintura amb vi per als més petits de la família. El Celler Altavins ofereix, a més a més d’un tast, una passejada per Batea i el seu nucli medieval mentre ens expliquen les seves llegendes.

La Terra Alta amaga també nombrosos encants, ja siguin els seus pobles pintorescos i monumentals com Horta de Sant Joan, Arnes o Batea; ja sigui la magnífica naturalesa al Parc natural dels Ports; els espais històrics de la batalla de l’Ebre o la via verda de la Terra Alta, a l’antic traçat del ferrocarril de Val de Zafán.

Segons el directori de la DO Terra Alta, existeixen més de 60 cellers que produeixen vi només en aquesta comarca.


L’oleoturisme és un altre valor a l’alça a la comarca, dedicada al cultiu i producció d’oli d’oliva.


Pablo Picasso va reflectir la llum d’Horta de Sant Joan en els seus quadros cubistes, després d’estar-s’hi el 1909.


En la seva novel·la ‘Terra Alta’, l’escriptor Javier Cercas retrata la comarca. Va guanyar el Premi Planeta.

ALLOTJAMENT

Les millors vistes

Allotjar-se a la Terra Alta no és un problema, ja que cada vegada hi ha més hotels i cases rurals amb encant en qualsevol punt del recorregut. Destaquem Can Josep, un hotelet familiar ubicat al cor de la comarca. Les seves vistes a les muntanyes són impagables i la cuina tradicional completa l’experiència (www.canjosep.com).

GASTRONOMIA

Clàssic renovat

Plats elaborats seguint les receptes de la iaia Roseta però amb el toc de modernitat de les noves generacions que han agafat el relleu. Al Nou Moderno de Vilalba dels Arcs, tastar els plats típics de la comarca és tot un plaer: la truita en suc, la clotxa o el fricandó de vedella són alguns dels must del local (www.noumoderno.com).

ACTIVITAT

Restes de la batalla

Poques visites són més impactants que la del Poble Vell de Corbera d’Ebre, un poble totalment destruït per les bombes durant la Guerra Civil. La visita es completa amb la mostra permanent al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, a Gandesa, on s’explica la contesa i els seus efectes devastadors en una zona amb la memòria molt present.