COLLSACABRA, LA PLANA DE VIC I EL MONTSENY

Osona per terra, aigua i aire

La increïble varietat del terreny d’aquesta cèntrica comarca catalana la converteix en el lloc ideal on provar diversos mitjans de locomoció per conèixer tots els seus atractius, tant paisatgístics com monumentals. A vista d’ocell, des d’una embarcació o pedalejant pels seus camins. Difícil elecció.

Per Núria Bonet Icart

Bicicleta

Cicloturisme i esport

Aquesta és possiblement una de les comarques on la varietat del terreny aconsegueix que pedalejar sigui una activitat més excitant i sorprenent. En pocs quilòmetres, anem de les grans planes de la Plana de Vic a l’escarpat Collsacabra, a les rieres del Lluçanès o als desnivells de la muntanya del Montseny. Així doncs, tots els estils i nivells són benvinguts a Osona, quan el que es vol és anar en bici.

Existeixen tres centres BTT a Osona: Plana de Vic, Lluçanès i Vall de Sau i Collsacabra. Les rutes de Vic transcorren per la plana, vinculant la capital de la comarca, Manlleu i el territori pròxim al Montseny. El centre BTT Plana de Vic uneix també els dos altres centres de la comarca, creant una àmplia xarxa de rutes per Osona. A la Vall de Sau i Collsacabra, disposen de 17 rutes amb un total de més de 250 quilòmetres senyalitzats, mentre que al Lluçanès hi ha 8 rutes amb un total de 220,13 km indicats.

Una de les rutes més famoses, per les seves vistes i el seu atractiu turístic, és la que envolta el pantà de Sau pel sud per després remuntar fins al preciós poble de Rupit, al Collsacabra. Entre el terreny escarpat es pot arribar fins a Tavertet i els seus cingles.

Globus

Volar mai va ser tan fácil

Osona s’ha convertit en una de les comarques on trobar-se globus al cel és cada vegada més habitual. Sentir-se als núvols ja no és una cosa inaccessible si no que cada vegada hi ha més empreses que ofereixen aquesta experiència adaptant-se al que el client demana. En família, en parella, amb els amics... Qualsevol opció és bona si es tracta de contemplar amb una altra mirada la realitat que ens envolta.

I a la Plana de Vic, l’experiència és única. Partint del nucli antic de la capital, es contemplen les teulades a una distància cada vegada més gran fins a endinsar-se en un paisatge espectacular, amb camps llaurats a l’horitzó i, al fons, les imponents serres del Collsacabra i del Montseny, dos autèntics monuments de la naturalesa que de sobte semblen a l’abast de la mà.

Les opcions per sobrevolar Osona són moltes. Però ens quedem amb els 'packs' romàntics que ofereixen el vol d'hora i mitja, amb cava i xocolata i, molt propi de la terra dels millors embotits catalans: un esmorzar de pagès a l'aterrar. S'ofereix, també, la possibilitat de ser protagonistes d'un reportatge fotogràfic per recordar l'experiència. Més info en www.osonaturisme.cat.

Canoa

Descobrir el pantà a rem

De sobte, formem part d’un relat d’aventures o d’una llegenda... Endinsar-se en les aigües manses del pantà de Sau, amb les restes del seu campanar enfonsat i entre roques mil·lenàries, és una experiència inoblidable, de les que fan que un es teletransporti a un altre espai i temps. I només necessitem una canoa o caiac i un bon rem. Si a més algú s’atreveix a compartir embarcació i trajecte, encara millor.

El cert és que el pantà de Sau s’ha convertit en un punt molt atractiu de Catalunya per iniciar-se en el plaer de navegar en canoa. Són aigües tranquil·les i podem contractar, a més, a un guia o monitor que ens indiqui les millors rutes i els trucs per desplaçar-nos segurs i sense contratemps.

El lloguer d’embarcacions parteix de preus molt econòmics (al voltant dels 20 euros el lloguer de 2 hores) i poden anar pujant segons el temps i si es requereix l’experiència d’un guia per descobrir l’entorn, més enllà de l’anecdòtic campanar submergit. Així, ens podem aproximar al Morro de l’Abella, als espectaculars cingles de Tavertet, i es pot arribar fins al final de la presa on es descobreix una riera, la de Biaix. Són diverses les empreses que proposen experiències.