VIATJAR AMB NENS

Les millors rutes pel delta de l’Ebre en família

Paratges naturals, dunes i arrossars a l’infinit i l’observació d’aus fan que els més petits visquin la seva pròpia aventura.

Per Núria Bonet Icart

Paisatges únics a l’infinit, aus increïbles a l’abast dels nostres prismàtics, navegar i pescar, banyar-se en algunes de les dunes més grans del Mediterrani i disfrutar dels capvespres als arrossars a bord de la nostra bici. Aquestes són algunes de les activitats divertides i sorprenents que ofereix el delta de l’Ebre. Per a aquells que vulguin escapar-se uns quants dies per Catalunya i traçar una ruta amb nens, aquest pot ser el pla ideal.

El delta de l’Ebre és un dels paratges naturals més impactants de Catalunya. Amb les seves extensions quilomètriques d’arrossars, les seves platges gairebé salvatges amb una increïble sorra esponjosa i suau, i amb els seus pobles amb encant, on encara es respira l’aire mariner i de cultiu ancestral dels camps de lo delta, com el denominen en aquestes terres. Aquí tot és possible i descobrir aquest entorn es converteix en tota una aventura per a les famílies que decideixen passar uns dies coneixent el parc natural, Tortosa i el seu entorn.

Són imperdibles la Llacuna de la Tancada, on els més petits al·lucinaran al poder veure de prop aus precioses i úniques com els flamencs. Per fer-ho possible, disposen de diversos miradors als quals es pot accedir a peu, encara que és molt recomanable fer-ho en bicicleta. Amb els seus prismàtics se sentiran com autèntics exploradors.

En aquesta època de l’any ja ve de gust una bona capbussada i el Delta ofereix mil possibilitats per triar. És especialment recomanable la platja del Trabucador

En aquesta època de l’any ja va de gust una bona capbussada i el Delta ofereix mil possibilitats per triar. És especialment recomanable la platja del Trabucador i la seva espectacular posta de sol; però si la destaquem també és per la poca profunditat de les seves aigües. Una altra opció és saltar i córrer fins a atipar-se’n per les eternes dunes de la platja de Riumar. Es tracta d’una zona molt especial que s’assembla a un desert i és ideal per als jocs dels nens i nenes. Els 6 km de la Punta del Fangar amb els seus arenals en forma de fletxa, i l’espectacular Punta de la Banya, considerat el port natural més gran d’Europa, són uns altres dos punts imperdibles del Delta.

Per completar l’estada, res millor que visitar i pujar a una musclera (amb degustacions d’ostres i musclos) a la badia d’Alfacs o de tastar algun deliciós arròs a les típiques cabanyes dels arrossars.

CICLISME DE PASSEIG

La bicicleta: l’estrella dels arrossars

Les bicicletes són per a l’estiu... I per al delta de l’Ebre. Es tracta del sistema més divertit i apropiat per visitar les seves platges, arrossars i paratges naturals. Amb camins senyalitzats, segurs i amb molt poc desnivell, constitueixen la forma més fàcil per viatjar en família per aquest entorn. Són múltiples les empreses de lloguer de bicicletes i tàndems, amb possibilitat d’afegir-hi remolcs, cadiretes i carrets.

EN VAIXELL

Navegar per conèixer l’Illa de Buda

Una de les rutes més atractives de totes és la que ofereixen vaixells i altres embarcacions de passeig per les aigües del Delta. La desembocadura del riu és, sense cap mena de dubte, una excursió obligada i observar l’Illa de Buda, la més gran de Catalunya, és tota una atracció. Els vaixells surten de Sant Carles de la Ràpita, Deltebre i Riumar.

SENDERISME

L’encant de la ruta a peu... i sense desnivell

El senderisme és una altra de les grans opcions per visitar amb nens el Delta, ja que es tracta de camins fàcils, plans i molt ben indicats. L’únic que s’ha de tenir en compte en aquesta època de l’any és prendre suficients precaucions contra els omnipresents mosquits. Per preparar les rutes recomanem consultar www.turismodeltadelebro.com.

A REM

Caiac: una aventura segura i insuperable

¡La caiac és una molt bona opció per als més petits! El Delta es caracteritza per tenir poc corrent i, a més, l'aigua de l'Ebre queda en calma dins de les dues badies, el que la converteix en una opció segura i divertida per a les famílies. Hi ha diverses empreses de lloguer de material i en alguns casos s'ofereix també la possibilitat de portar un guia.