RUTES I PROPOSTES AL LITORAL DE GIRONA

Redescobrir la Costa Brava

Paisatges salvatges, pobles monumentals i platges úniques, juntament amb l’oferta gastronòmica i cultural, la converteixen en un gran destí.

Més de 200 km. De platges i cales

Des de Portbou fins a Blanes, de nord a sud, són més de 200 km. De costa que el periodista Ferran Agulló va batejar com la Costa Brava a 1908. Ningú li va discutir el nom, ja que les seves aigües i el caràcter del seu paisatge tenen personalitat pròpia.

Per Núria Bonet Icart

Impossible rebatre el tòpic: la Costa Brava és un dels paradisos més autèntics i blaus del Mediterrani. Pins, aigües transparents, roques escultòriques i albes inoblidables han fet que primer els feninicis, grecs i romans s’enamoressin d’aquestes terres, i després ho fessin mites com l’actriu Ava Gardner, que va posar aquell toc de glamur a uns pobles encara de pescadors i unes platges pràcticament verges. Per recuperar aquell esperit de la Costa Brava ancestral i autèntica, proposem diverses rutes i escapades que ens tornaran el plaer de disfrutar de les platges de Girona.

És significatiu que al llarg de la costa se succeeixin els parcs naturals de Cap de Creus, dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Són garantia que s’ha preservat la naturalesa en el seu estat més salvatge i atractiu. En aquests paratges un pot observar aus que nidifiquen a les seves aigües calmes i una particular vegetació protegida: un regal per als sentits quan es visiten a peu o en bicicleta, dues bones opcions en aquesta època de l’any.

Més artístics i controlats però igual d’espectaculars són els jardins botànics de Santa Clotilde, Pinya de Rosa, Marimurtra i Cap Roig, ubicats en penyals sobre el mar i antigues finques senyorials. Assistir a un concert després d’un romàntic capvespre d’estiu pot ser el pla definitiu en alguns d’ells.

El ric passat històric té un gran pes a la província de Girona i, per descomptat, al seu litoral, on es concentren pobles medievals, carrers empedrats i monuments inigualables. Perdre’s per Cadaqués, Tossa de Mar o Begur és una cosa que s’ha de fer almenys una vegada a la vida. Pujar al Far de Sant Sebastià i fixar-se en les seves meravelloses vistes, menjar-se un turbot al cap de Creus i bussejar a la reserva de les Illes Medes són algunes de les propostes que ofereix aquesta part de la costa Mediterrània.

I per als que no volen quedar-se estirats en una hamaca, existeixen mil formes d’exercitar-se en plena naturalesa: el golf, la vela, el submarinisme, el caiac, el surf i pàdel surf i la bicicleta: tot hi cap, a la Costa Brava. Precisament, els camins de ronda, antics senders que transcorren per bona part del front marítim i que estan perfectament senyalitzats, són la delícia dels amants del senderisme. No hi ha res com una passejada aturant-se a la cala recòndita que més ens cridi l’atenció.

Per als gastrònoms, la visita als 16 restaurants que reuneixen 21 estrelles Michelin a Girona i l’enoturisme amb la ruta del vi DO Empordà, són dues opcions guanyadores que ja mereixen una escapada per si mateixes. Per preparar qualsevol ruta, la web www.costabrava.org segur que us facilitarà les pistes que us falten.


EDITORIAL

Reneix el desig de tornar a viatjar

Per Pilar Enériz Catalunya al teu abast torna aquest any per proporcionar al viatger idees, possibilitats i solucions per conèixer, més a fons, el territori català i els seus racons més desconeguts i entranyables. Aquest especial de quatre números, que arribaran al lector durant aquest mes de juny i juliol, recorrerà les terres catalanes amb la força i la il·lusió renovada que ens dona la bona acceptació que va tenir la primera edició per part dels lectors i, per un altre costat, l’excel·lent notícia que la pandèmia per fi comença a ser derrotada i que amb això creix la llibertat del viatger per moure’s amb seguretat per un territori ple de cultura, tradició i excel·lent oferta turística.

En aquest número descobrim la bellesa sempre sorprenent de la Costa Brava, les dunes i la calma de les terres del Delta de l’Ebre, les aromes i sabors de la Terra Alta i les possibilitats d’Osona per ser visitada per terra, aigua i aire. Propostes per omplir de nou les maletes amb prudència, desig i emoció.

Ja és el moment, com en aquells dies que ara semblen tan llunyans, d’agafar la moneda de la sort per llançar-la amb força i esperança a qualsevol de les fonts dels desitjos que trobarem, sens dubte, pel camí.

Catalunya al teu abast llança la seva moneda dels desitjos a aquell lloc on habita la passió pel viatge, pel descobriment de llocs, i les propostes familiars que permeten compartir moments únics en companyia. Llança la seva moneda a les aigües transparents del Pirineu, a llacunes plenes de flamencs i a l’horitzó d’alegria ple de normalitat.