Patrimoni de l’aigua

Montcada i Reixac, clau en el proveïment d’aigua a Barcelona

Contingut ofert per   

Si preguntem als barcelonins sobre la història del proveïment d’aigua a la seva ciutat, molt pocs sabran respondre amb exactitud. Els més ben informats parlaran del Ter i del Llobregat, els altres es referiran també al Besòs, però pocs sabran associar l’aigua amb la població de Montcada i Reixac. I el cert és que Montcada va jugar un paper molt important en el subministrament d’aigua a la capital. Des de l’època dels romans i fins a finals del segle XX, les aigües de Montcada han sigut per a Barcelona un recurs hidrològic imprescindible.

La Casa de les Aigües és una peça única del patrimoni industrial i arquitectònic català

Per entendre aquesta afirmació, ens hem de parar a pensar en la localització geogràfica del municipi. Està situat a la conca baixa del Besòs, un riu que, durant molts anys, va proveir d’aigua la capital catalana i la seva àrea. Malgrat que, actualment, l’aigua que arriba a Barcelona prové del Ter i del Llobregat, les estructures hidrològiques de Montcada es mantenen i s’han convertit en tot un atractiu turístic. La coneguda Casa de les Aigües rep cada vegada més visitants de l’àrea metropolitana, igual que el Rec Comtal.

Un patrimoni hidràulic mil·lenari

El principal avantatge de Montcada en el seu vessant hidrològic té a veure amb la gravetat. Mitjançant diferents sistemes de captació i conducció, es podia fer arribar l’aigua del Besòs fins a Barcelona en un suau trajecte descendent, seguint l’orografia natural del terreny.

La primera construcció va ser un aqüeducte romà, després va arribar el Rec Comtal i a principis del XIX es va inaugurar l’aqüeducte Baix de Montcada. L’últim capítol va ser l’obertura de la Casa de les Aigües, una singular estructura de pous obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias.

Durant la visita a la Casa de les Aigües es poden veure els pous antics, així com tota la maquinària de vapor original en perfecte estat de conservació. La combinació d’elements tècnics i arquitectònics fan de la Casa de les Aigües una peça única del patrimoni industrial català.

La Casa de les Aigües s’ha convertit en el centre dinamitzador d’aquest conjunt del patrimoni de l’aigua de Montcada i Reixac. Té un programa estable de propostes que inclou visites guiades, itineraris pel Rec Comtal i activitats familiars.