TOSSA DE MAR

Una perla entre muralles

L’estiu del 1934, el pintor Marc Chagall va quedar enamorat dels seus paisatges i la va batejar com el paradís blau. I encara que la costa mediterrània hagi experimentat canvis substancials en el seu paisatge, Tossa de Mar segueix sent uns dels racons que més conserven l’essència del Mediterrani.

Entre Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols, aquesta localitat de la Costa Brava és per a molts una de les més boniques de litoral de Girona

Per P.E.

El seu paisatge és una postal inconfusible. Els vaixells de pesca amarrats a la vora i, de fons la Vila Vella, encapçalada per l’emblema del poble, el castell de Tossa, l’única fortificació medieval que es conserva a la costa catalana. La Vila Vella és una vella ciutat emmurallada amb quatre torrasses i tres torres cilíndriques que protegien la ciutat dels pirates. Al caminar per les muralles s’aprecien unes magnífiques vistes de la costa mediterrània i, en el seu punt més elevat, hi trobem el far de Tossa. Un mirador que se situa al costat d’un museu on s’ensenyen els detalls de la vida dels faroners, el Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània. També val la pena passejar pel barri de sa Roqueta per impregnar-se de la vida dels pescadors que el van habitar durant segles. En ell, es troba l’església parroquial de Sant Vicenç, un edifici d’estil neoclàssic que va ser construït el 1755 per atendre la població que vivia fora de les muralles medievals.

Les seves millors platges

La Platja Gran és la principal platja i, com bé indica el seu nom, la més extensa. També és la més concorreguda i pot ser una mica complicat trobar-hi un lloc durant els mesos d’estiu. La panoràmica de la Vila Vella que s’aprecia des de la seva sorra l’ha portat a ser una de les 25 platges més boniques el 2013 segons la revista National Geographic. Una mica més amagada està la Platja des Colodar, que es troba just sota de la Vila Vella. Rep el nom per les pedres erosionades que en cobreixen la vora, els còdols. Allunyades de la urbanització, trobem una infinitat de cales salvatges a les quals no resulta fàcil arribar. Com la Cala Futadera, una platja envoltada de penya-segats i d’aigua cristal·lina. Per arribar a aquest paradís s’ha d’accedir a través d’un camí que surt de la carretera que connecta Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols i, seguidament, baixar unes escales empinades que dirigeixen a la platja. Per completar una jornada inoblidable, no pot faltar tastar la gastronomia de la zona. El plat més tradicional és el Cim i Tomba, una elaboració de tradició marinera i en la qual el peix és el protagonista.