TURISME ACTIU

Les mil cares de l’Estany de Banyoles

Aquest és un dels paisatges més estimats de Catalunya. Les seves aigües manses, les variades i fotogèniques perspectives que ofereix, i els atractius tant paisatgístics com històrics fan d’aquest llac natural un lloc perfecte per explorar de qualsevol forma: a peu, en bici, en caiac o a cavall.

Per Núria Bonet Icart

BICICLETA

Recorreguts per a tots

La volta a l’estany de Banyoles és una de les passejades més conegudes de la zona, tant pels visitants com pels residents. Es tracta d’un itinerari circular i de dificultat baixa, senyalitzat com a recorregut número 1. Durant aquest passeig, que fa la volta completa a l’estany de Banyoles, el ciclista –o el passejant– pot disfrutar de la gran riquesa natural i paisatgística endinsant-se en els miradors i llacunes de la zona. Aquesta és una ruta ideal per anar amb nens o per a la gent gran, ja que pràcticament no hi ha desnivell i tota la ruta està plena d’atractius on poder aturar-se i disfrutar.

Els aiguamolls de la Puda i les Estunes, Can Morgat i Puig Clarà, la ruta dels Canals i del Rec Major, o fins i tot pel casc antic de Banyoles, existeixen diverses rutes senyalitzades i de dificultat baixa o mitjana, que permeten conèixer els atractius de la zona.

CANOA

Descobrir el llac a rem

Remar en un entorn com l’Estany de Banyoles és un plaer. L’empresa Naviliera les Goges ofereix la possibilitat de llogar una barca de rem d’esbarjo i així disfrutar de primera mà de la naturalesa i l’esport. Al llac hi trobem les característiques idònies per a la pràctica del caiac, que s’ha de llogar, ja que al ser un àmbit amb un ecosistema molt sensible als canvis, està prohibit accedir-hi amb una embarcació particular.

Una opció original i divertida, és la que ofereix Dragon Boat, una modalitat de piragüisme que prové de la cultura xinesa. Es basa en una embarcació formada per 10 palistes, un timoner i un tamboriner. És una activitat apta per a tothom (www.dragonboatemotions.com). Si preferim una passejada plàcida, la barca Tirona és la millor opció. Es tracta d’un catamarà elèctric, amb capacitat per a 80 persones, que navega per l’Estany durant 40 minuts.

CAVALL

La passejada més autèntica

L’entorn natural tant de l’Estany de Banyoles com també de la seva comarca, fan de la zona una àrea on l’hípica és un esport molt arrelat. Els múltiples clubs hípics i eqüestres i empreses que ofereixen rutes a cavall, així ho demostren.

Aquest llac natural és l’origen i el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles, capital del Pla de l’Estany. Juntament amb la seva conca lacustre, es consideren el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i també cultural. Conèixer-lo amb un cavall resulta una experiència única i no exempta d’un toc d’aventura. A més a més, les rutes estan pensades per a tots els perfils de genets, des dels principiants fins a les persones que ja han cavalcat abans, amb excursions de més o menys durada i per a diferents edats.