A la Bimba li encanta viatjar. En cotxe, amb tren, amb avió i, sobretot, en vaixell. Poques sensacions s'igualen a les que proporciona navegar entre les cristal·lines aigües de la Mediterrània, fer una passejada per coberta mentre gaudeixes de l'aire fresc, sentir passatger VIP, prendre un snack, beure alguna cosa i retirar-se a la cabina al costat de la família per descansar mentre les ones de la mar et bressolen. Un viatge així no es limita a desplaçar-se entre A i B. El camí és part de l'experiència.
Tot això és el que imaginem que la Bimba ens explicaria... si la Bimba parlés, és clar. Perquè la Bimba és un gos i la seva experiència com a viatgera VIP (Very Important Pet) la coneixem a través del seu humà, Juanjo Martín. Aquesta petita chihuahua, de tot just 3 quilos i 3 anys de vida és el seu "amor veritable" -descriu Juanjo-, la seva companya inseparable des que aquest madrileny, conegut DJ i productor musical, l’adoptés. Juanjo va canviar la vida de laBimba i la Bimba va canviar la del Juanjo.
Era gener del 2018 i el Juanjo travessava un moment de canvi i reflexió, carregava amb un sentiment de solitud i la Bimba va ser la millor medicina. "La vaig adoptar amb 6 mesos, la tenien en un viver i mai havia vist el carrer. Li vaig posar aquest nom perquè just el dia que va arribar feia un any de la mort de Bimba Bosé, una amiga a la qual admirava. Va ser un homenatge", ens explica.
Ara "aquesta petitona afectuosa, tranquil·la, casolana i una mica poruga" està totalment integrada en la vida quotidiana del Juanjo. Junts gaudeixen tant a l'aire lliure com a casa, entren en botigues i restaurants i viatgen per tot Espanya, allà on les actuacions i sessions musicals de DJ els portin. Per ella o gràcies a ella, Juanjo s'ha fet vegetarià i ha penjat el cartell de "gossos benvinguts" al bar de què és soci a Madrid, l'emblemàtic Museu Chicote. La capital d'Espanya és un dels seus "camps base". L'altre és Eivissa, illa blanca que alberga alguns dels temples de la música electrònica. "Anem sovint, vam viatjar en cotxe fins a Dènia i allà agafem el ferri de Baleària, que és l'opció més còmoda per als dos".
Es calcula que al 24% de les llars espanyoles es conviu amb al menys un gos. El nombre de cans censats augmenta cada any, amb més de 5 milions repartits en 4,5 milions de domicilis. I, tot i que encara estem molt lluny d'altres països europeus, a poc a poc va en augment el nombre d'establiments i llocs d'oci on els nostres amics de quatre potes són benvinguts, s'adapten els mitjans de transport i les ciutats es tornen més amables. Es tracta d'un boom dog friendly fruit del nombre de mascotes existents i, per descomptat, de l'evolució en el model de tinença.
Més de la meitat de les persones que conviuen amb gos viatgen almenys un cop l'any amb ell
Com passa en tantes famílies "interespècie" com la del Juanjo i laBimba, els gossos són molt més que mascotes, s'han convertit en un membre més de la família, formen part de tots o gairebé tots els plans i condicionen el dia a dia i períodes de vacances. Segons l'estudi sobre "Hàbits de turisme amb gos: l'oportunitat dog friendly per al sector de l'oci i el turisme a Espanya", elaborat per Dog Vivant, "més de la meitat de les persones que conviuen amb gos viatgen almenys un cop l'any amb ell (el 65%), fet que suposa un volum de gairebé 7 milions de viatgers amb gos. Un gran nínxol en creixement que ofereix una oportunitat al sector turístic que pot adaptar i ampliar els seus serveis per afavorir els viatges dog friendly".
Baleària, els vaixells connecten la península amb Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, és una de les companyies que ha escoltat les noves demandes dels seus usuaris i fa ja un temps es va proposar incrementar el benestar i seguretat tant dels animals de companyia que viatjaven en les seves travessies com dels humans.
Com explica María José Molina, responsable d'habilitació de totes les zones pet friendly dels vaixells, l'objectiu era "oferir una experiència única als clients" i això s'ha aconseguit amb "les cabines pet friendly, on els passatgers poden viatjar acompanyats dels seus gossos i les casetes de calma, com anomenem a les gàbies condicionades".
La Bimba és una de les afortunades gosses VIP que han gaudit de la comoditat d'aquests cabines. "Em sembla una iniciativa genial, la millor en Baleària en els últims anys. Abans l'única opció era portar els gossets en una altra part del vaixell, ben condicionada per a ells, però al cap i a la fi t’'havies de separar d'ells i als propietaris ens feia una mica de pena. Et passaves tot el viatge preocupat sense gaudir igual de el trajecte", opina el Juanjo.
Els gossos poden acompanyar els seus humans a bord dels ferris de Baleària, amb opció de cabina o caseta de calma
"Les noves cabines tenen capacitat per albergar fins a dos gossos amb un pes màxim de 30 kg cadascun (o un sol gos si excedeix aquest pes). En lloc de terra de moqueta tenen un paviment vinílic i per garantir la màxima higiene comptem amb un protocol de neteja específic", descriu Molina. A més,"des de Baleària proporcionem bols, aigua, uns snacks i una safata plàstica amb un xopador i recomanem als propietaris que portin la seva pròpia manta o llitet", apunta. Així ho testifica el Juanjo qui confessa que la Bimba, "al ser tan petita, com un esquirol, s'arrauleix al llit de la cabina i s'adorm".
Les cabines pet friendly ja són presents en els ferris Hypatia d'Alexandria, Marie Curie, Rosalind Franklin, Martín i Soler i Bahama Mama i són limitats (suplement de 15 € per animal). Si no es disposa d'un i es viatja en butaca, els gossos han de viatjar a la zona de gàbies habilitada per a ells (el preu és de 10 euros per trajecte).
"És una àrea amb 'casetes de calma' de diferents mides, amb un sòl de resina confortable, aïllant i higiènic, reixes d'un acer molt dens i molt segur i el frontal parcialment cobert, ja que aquest espai limitat de visió fa que els gossos més porucs o sensibles se sentin més protegits i tranquils ... També hi ha espai per posar el seu propi transportí, en el cas que els amos ho prefereixin. El que no està permès és que viatgin en celler o a les zones de passatge no habilitades per a les mascotes", detalla Molina. En la majoria dels vaixells aquesta zona es troba a la coberta, el garatge o altres punts del vaixell, "en llocs correctament ventilats i aclimatats, protegits de la pluja, la calor o el fred", afegeix.
Tots els vaixells compten a més amb expenedors de bosses i un petit pipican amb gespa i desguàs a què poden anar a "marcar i tranquil·litzar-se" abans d'entrar a la caseta de calma o a la cabina. A això se sumen "les zones específiques de passeig presents en els vaixells grans", on gossos i humans poden estirar potes i cames respectivament.
Per a la implantació de totes aquestes mesures Baleària ha comptat amb el consell i supervisió de la etòloga i educadora canina Amparo Fortea: "En 2018 van contactar amb mi per a ser la seva Assessora Externa de Benestar Animal i em van convidar a visitar els vaixells i inspeccionar les zones on viatjaven a 'casetes gàbies'. Els vaig enviar un informe complet amb totes les millores que cada espai i localització permetia. Van prendre nota de tot i van començar a remodelar i actualitzar primer les zones 'pet zone' per a convertir-les en 'pet friendly zones' adaptades a les necessitats de confort, seguretat i tranquil·litat", recorda.
Per a la implantació de les mesures dog friendly Baleària ha seguit les recomanacions d'una Assessora Externa de Benestar Animal
Fortea elogia a més la recent iniciativa de Baleària de "comptar amb els primers cabines pet friendly de la Mediterrània". "Els dono les gràcies i l'enhorabona per fer feliços a 'tots' els seus passatgers. La família que viatja unida, viatja feliç", exclama.
Però si Baleària ha fet la seva part diligentment, no és menys important que els humans que acompanyen els cans (i en menor mesura també a gats, fures, conills o aus) actuïn amb civisme, respecte i responsabilitat perquè tant gossos com humans tinguin una travessia tranquil·la. Per exemple, Amparo Fortea remarca que quan el gos viatja en una caseta de calma "el recomanable és no visitar-lo en trajectes curts, perquè és com donar-li un 'caramel' a un nen per després treure-li. Només serveix per alterar la pau del nostre gos i la del grup".
"La família que viatja unida, viatja feliç". Amparo Fortea. Etòloga i educadora canina
Precisament, una altra millora que ha incorporat Baleària són uns “Tips” perquè els qui decideixen viatjar amb els seus animals de companyia "puguin minimitzar l'estrès del gos o gat i aprenguin a gestionar millor els moments conflictius, com per exemple, col·locar una armilla anti-estrès a un gos nerviós o insegur perquè se senti més protegit i per tant més tranquil, o habituar per endavant a aquelles situacions estressants que viurà a bord, com pujar rampes, portar un morrió o ficar-se dins d'una caseta", explica l'experta. "És molt important l'actitud de la família i com manipulen al seu gos. Si no es fa correctament, li estarem transmetent la nostra preocupació o nerviosisme", ressalta.
Tots els vaixells compten a més amb expenedors de bosses i un petit pipican amb gespa i desguàs a què poden anar a "marcar i tranquil·litzar-se" abans d'entrar a la caseta de calma o a la cabina. A això se sumen "les zones específiques de passeig presents en els vaixells grans", on gossos i humans poden estirar potes i cames respectivament.
Es tracta, sens dubte de consells molt útils que es poden extrapolar al carrer i que servirien per avançar en aquesta societat dog friendly i sensible amb els animals que molts demanem. "Tot i que falten espais, com per exemple, més platges", reivindica el Juanjo, però "lentament la gent comença a conscienciar-se que un gos educat -el 99,9%- embruta molt menys que un ésser humà i sap comportar-se perfectament. La clau és el tracte i l’educació que li dona el seu amo". "Si millorem la conscienciació animal i ambiental, fent obligatori en totes les escoles aquesta matèria juntament amb l'educació cívica, la propera generació podrà veure els canvis que ara van a pas de tortuga", afegeix l’etòloga.
Fortea elogia a més la recent iniciativa de Baleària de "comptar amb les primeres cabines pet friendly de la Mediterrània". "Els dono les gràcies i l'enhorabona per fer feliços 'tots' els seus passatgers. La família que viatja unida, viatja feliç", exclama.
I conclou: "Gandhi ho va expressar millor que ningú al dir 'la grandesa d'una nació i el seu progrés moral pot ser jutjat per la manera com els seus animals són tractats".